Kvůli ptačí chřipce přibyl zákaz chovu ptactva ve volném výběhu

10.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Veterináři zakázali v Česku kvůli ptačí chřipce chov ptactva v komerčních chovech venku ve volném výběhu, a to pod hrozbou dvoumilionové pokuty. Opatření platí do odvolání, stejně jako již dříve vydaný zákaz pořádání výstav ptactva, chovatelských soutěží nebo soutěží poštovních holubů. Na jižní Moravě pokračuje kvůli nákaze likvidace drůbeže, dnes byl utracen chov kachen firmy Sebol u Moravského Krumlova. Počet ohnisek nemoci v zemi zůstává stále na pěti, veterináři však v laboratoři průběžně zkoumají další podezřelé vzorky.

V tříkilometrovém okolí ohnisek v Moravském Krumlově, Ivančicích a místní ivančické části Letkovice pokračuje také utrácení domácích malochovů u chovatelů, kteří dostali informace později nebo nebyli doma v době, kdy se plošné utrácení konalo. Celkem bylo podle Státní veterinární správy (SVS) na jihu Moravy v malochovech utraceno už skoro 10.000 kusů ptactva. Ušetřená zatím zůstane drůbež v katastrálním území obce Vedrovice. Veterináři jej dnes přeřadili z ochranného do dozorového pásma.

Chovatelé mohou veterináře požádat také o výjimku ze zákazu chovu ptactva ve volném venkovním výběhu, musí však ptáky krmit pod střechou. Nařízení se zatím nevztahuje na chovy bažantů a ohrožených tetřevů hlušců v odchovnách Lesů ČR a nekomplikuje ani podnikání Pavla Wiedera, který vlastní pštrosí farmu v Hněvošicích na Opavsku. Chovy zmíněných ptáků jsou totiž v uzavřených voliérách nebo budovách.

Opatření proti šíření ptačí chřipky se ale dotklo záchranné stanice v Jinonicích, která nesmí dočasně přijímat poraněné vodní ptáky z Horních Počernic, Klánovic a Újezdu nad Lesy. Do těchto částí Prahy totiž spadá část takzvané dozorové zóny kvůli ohnisku nákazy v Lázních Toušeň, kde veterináři v pondělí zlikvidovali celý chov. Stanice nesmí rovněž přijímat zraněné vodní ptáky z ostatních částí Prahy, kteří jsou podezřelí z nakažení chřipkou. Absolutní zákaz potom platí pro příjem všech ptáků nalezených mimo území hlavního města.

Preventivně se připravují i v liberecké zoo, která má jednu z nejbohatších kolekcí dravých ptáků v Evropě. Podle ředitele Davida Nejedla má zahrada nachystaný plán na přemístění ptáků, kteří jsou citliví na ptačí chřipku, do uzavřených prostor. U druhů, u kterých to není možné, má variantu zabezpečení voliér. Opatření by ale zoo provedla jen v případě, že by se nákaza v okolí skutečně objevila.

Usmrcovat volně žijící ptáky v blízkosti ohnisek se veterináři nechystají. Takový postup vede zpravidla k rychlému obsazení této lokality dalšími ptáky z okolních oblastí. Navíc je velmi obtížné určit druhy ptáků, které by se měly teoreticky usmrcovat. Hostitelem viru může být až několik desítek druhů ptáků.

Ptačí chřipkou jsou nakaženi ptáci v mnoha evropských zemích, v ČR se nemoc objevila minulý týden po zhruba deseti letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK