Listopadové tržby podle ekonomů ukazují na zrychlení růstu HDP

11.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Údaje o maloobchodních tržbách za loňský listopad ukazují, že ekonomický růst v Česku na konci roku zrychlil a jeho tahounem je soukromá spotřeba. Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK. Český statistický úřad dnes uvedl, že tržby v maloobchodě bez aut loni v listopadu zrychlily meziroční růst na 7,9 procenta z říjnových dvou procent. Nejvíce rostl internetový prodej. Růst tržeb podle ekonomů také přispívá k růstu inflace.

\"Rychlý růst maloobchodních tržeb ukazuje, že spotřeba domácností byla i v závěru loňského roku velmi důležitým příspěvkem k růstu hrubého domácího produktu. Sílící poptávka také přispívá k tomu, že se inflace zvolna zvyšuje,\" uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

I podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela údaje potvrzují, že ekonomický růst ke konci loňského roku výrazně zrychlil. \"Tahounem ekonomické dynamiky je soukromá spotřeba. Očekáváme, že i v letošním roce vykážou maloobchodní tržby velmi slušnou dynamiku. Zvyšuje se totiž kupní síla obyvatel. Zatímco v loňském roce ji táhl zejména růst zaměstnanosti, v letošním roce očekáváme výrazný nárůst mezd,\" uvedl Zeisel. Naopak faktorem, který může maloobchodní tržby brzdit, bude podle něj rostoucí inflace.

\"Předposlední výsledky maloobchodu za loňský rok znovu potvrzují, že poptávkovou stranu české ekonomiky táhne nahoru především spotřeba domácností. Nepředpokládáme, že v úplném závěru roku tomu bylo jinak,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. I letos podle něj bude spotřeba jednou z hlavních složek ekonomického růstu.

\"Listopadová čísla jsou tak potvrzením skutečnosti, že spotřeba domácností byla loni klíčovým tahounem růstu celé ekonomiky,\" uvedl i hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Aleš Sosnovský ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK