Lidovci budou podle Jurečky změny v EET prosazovat i nadále

13.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) mrzí to, že ve Sněmovně dnes neuspěly změny v elektronické evidenci tržeb (EET), které lidovci navrhovali. Strana je bude prosazovat i dál v tomto, nebo příštím volebním období, řekl dnes ministr novinářům. Výsledek hlasování o daňovém balíku, během něhož se na návrhy ohledně EET dostalo, jinak považuje za dobrý kompromis.

Jurečku mrzí to, že se lidovcům nepodařilo přesvědčit koaliční partnery, aby podpořili například výjimku z EET pro podnikatele s ročními příjmy do 414.000 korun. \"Minimálně ten měl jasné racio. Pro hlasovali i poslanci z jiných klubů, i opozičních,\" řekl.

Lidovci podle Jurečky budou možná ještě před podzimními volbami do Sněmovny znovu navrhovat změny. \"Aby EET byla skutečně racionální,\" řekl. Smysl podle něj nemá evidence tam, kde se kvůli slevě na poplatníka a využití paušálů žádná daň nevybere. \"A pouze to tam implementujeme a toho člověka podnikatele to zatěžuje,\" uvedl.

Celkově je podle něj výsledek hlasování o balíku dobrým kompromisem. \"Rodiny mají za tři roky navíc o 5,5 miliardy korun na to, aby mohly investovat do výchovy svých dětí, s tím jsem spokojen, je to jedna z priorit KDU-ČSL,\" řekl k zvýšení daňové slevy na druhé, třetí a další dítě.

Jurečka kritizoval pravicovou opozici za její návrhy na snížení DPH. \"V uvozovkách zodpovědná opozice nebyla schopna říct, když navrhovala výpadky, které by znamenaly 55 miliard, kde ty peníze vezmeme, nebo kde naopak budou chybět,\" uvedl. Koalice podle něj DPH snižuje. \"Například na léky, dětskou výživu, pokrmy v restauracích, nicméně taky chceme mít rozpočet, který umožňuje investice,\" řekl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK