E-shopy: EET u plateb kartou je často technicky neřešitelná

13.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Povinnost evidovat v rámci elektronické evidence tržeb (EET) i platby za zboží zaplacené kartou přes internet znamená pro e-shopy velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné. Na dotaz ČTK to dnes sdělila Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Poslanci dnes zamítli možnou úpravu zákona o EET. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) neuspěl s návrhem, aby pod evidenci tržeb nespadaly nákupy v e-shopech v těch případech, kdy zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti.

\"Nyní tedy musíme vyřešit nejen ve spolupráci se státní správou, jak postupovat při evidenci tržeb u on-line platebních metod v praxi. Pro e-shopy se jedná o velké technické komplikace, v některých případech až neřešitelné,\" uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Neschválením výjimek poslanci podle zakladatele pokladního systému Septim.cz Zbyňka Švece hodili část podnikatelů doslova přes palubu. Očekává proto v nejbližších dnech chaos, ale i ukončení činnosti některých z nich. \"Např. e-shopy totiž nejsou schopny z technického hlediska některým částem zákona dostát a pro drobné živnostníky to jednoduše kvůli nízkým obratům vůbec nedává smysl,\" uvedl Švec.

Zklamání je podle asociace i proto, že návrh neprošel o pouhých pět hlasů. \"I když se z praktického tématu stalo téma politické, podařilo se přesvědčit o smysluplnosti tohoto návrhu řadu poslanců. Víceméně všechny strany uznávají, že on-line platby přijaté v internetových obchodech jsou do EET zahrnuty zbytečně, změny se ale nakonec dosáhnout nepodařilo,\" dodal Vetyška.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK