Sobotka: Schválené daňové změny jsou v souladu s představami ČSSD

13.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Sněmovna dnes schválila daňový balíček v souladu s představami sociálních demokratů, řekl novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle předsedy vlády jsou změny dobrou zprávou pro rodiny s více dětmi i živnostníky. Sobotka je také rád, že se konečně ukončily zmatky kolem elektronické evidence tržeb (EET) a podnikatelé mají jasno, v jaké podobě bude fungovat.

Balík především zvyšuje daňové slevy na druhé, třetí a další dítě. \"Jsem rád, že byl dokonce schválen větší než ústavní většinou,\" řekl ve Sněmovně novinářům Sobotka. Širší podpora je podle něj důležitá pro stabilitu opatření do budoucna. \"Lidé mají větší šanci, že jim ty změny zůstanou,\" řekl.

Soubor daňových opatření chápe premiér hlavně jako prorodinný balíček. \"Myslím, že schválení baličku byla dobrá zpráva pro rodiny s dětmi i živnostníky,\" řekl. Upozorňoval na fakt, že živnostníci, kteří využívají paušály, budou smět uplatňovat daňové slevy na manželku a děti.

Premiér oceňuje i to, že neprošly návrhy koaličních partnerů sociální demokracie, které by znamenaly změny v EET. \"Už je jasné, v jaké podobě bude fungovat, nejen v první etapě, ale je i jasné, jak to bude v té druhé,\" uvedl. Po hotelech a restauracích se budou muset od března zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Neprošly návrhy změn DPH ze strany pravicové opozice. Podle Sobotky vůbec neřešily to, jak nahradit výpadek, který by snížení daně způsobilo ve státním rozpočtu. \"To je velmi jednoduché a laciné,\" uvedl. Návrhy ODS a TOP 09 jsou podle něj populistické a pokrytecké. \"Byly to jejich strany, které zvýšily opakovaně DPH,\" dodal Sobotka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK