Poslanci schválili daňový balík, odmítli změny DPH i EET

13.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Poslanci dnes schválili vládní daňový balík, který především zvyšuje daňové slevy na druhé, třetí a další dítě. Zároveň odmítli návrhy pravicové opozice na snížení daně z přidané hodnoty a zrušení solidární přirážky u daně z příjmu. Návrhy na zrušení nebo úpravu elektronické evidence tržeb (EET), které byly připojeny k balíčku, rovněž neprošly. Část podnikatelů výsledek dnešního hlasování kritizovala.

Schválená změna zákona zvyšuje slevu na dani na druhé dítě o 2400 Kč na 19.404 Kč ročně, na třetí a další dítě o 3600 Kč na 24.204 Kč ročně. U jednoho dítěte zůstává sleva 13.404 Kč ročně. Součástí balíčku je i snížení limitu pro výdajové paušály živnostníků z nynějších dvou milionů na jeden milion korun. Sněmovna současně s tím schválila, aby živnostníci, kteří tyto paušály využívají, směli opět uplatňovat daňové slevy na manželku a děti.

Změny ještě musí projednat Senát a podepsat prezident Miloš Zeman. Platit by měly od začátku dubna.

Neprošly návrhy pravicové opozice na zrušení EET. Neuspěli ani lidovci se zavedením výjimky z EET pro podnikatele s ročními příjmy do 414.000 korun, podnikatele, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost a měsíčně nevykážou zisk vyšší než 5401 korun a prodejce na farmářských trzích. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) neprosadil výjimku z EET pro podnikatele platící paušální daň ani svůj návrh, aby pod evidenci tržeb nespadaly nákupy v e-shopech v těch případech, kdy zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl s výsledkem hlasování spokojený. \"Myslím, že schválení baličku byla dobrá zpráva pro rodiny s dětmi i živnostníky,\" řekl. Návrhy na snížení DPH a zrušení solidární přirážky podle něj neřešily výpadek příjmů státního rozpočtu. Odmítnutí změn EET zase znamená jistotu pro podnikatele, jak bude systém fungovat.

S výsledkem byl celkově spokojen i Babiš. \"Je důležité, že už potřetí naše koaliční vláda prosadila slevu pro pracující rodiče pro druhé a třetí dítě,\" řekl. Litoval, že neprošly jeho úpravy EET, do voleb už podle něj není možné stihnout vypracovat a schválit nový návrh zákona.

Lítost nad tím, že se EET nezměnila, vyjádřil i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zvýšení slev na dani ale vítá, stejně jako skutečnost, že se nemění DPH.

Pravicová opozice naopak vládu za zachování sazeb daní kritizovala. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury Babiš propásl příležitost ukázat, že má skutečně zájem daně snižovat.

Výslednou podobu balíčku kritizují i někteří podnikatelé. Podle prezidenta Asociace malých a středních podnikatelů Karla Havlíčka znamená snížení výdajových paušálů pro živnostníky, kteří nemohou využít slevu na dani a mají obrat mezi jedním a dvěma miliony ročně, zvýšení daní i novou administrativní zátěž.

E-shopy kritizují, že neprošla výjimka z EET pro platby kartou přes internet. Podle Asociace pro elektronickou komerci to bude znamenat velkou technickou komplikaci pro mnoho obchodů, některé z nich kvůli tomu ukončí činnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK