Ceny průmyslových výrobců loni klesly o 3,3 pct, dosud nejvíc

16.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců se loni snížily dosud nejvíc, prohloubily pokles na 3,3 procenta z 3,2 procenta o rok dřív. Za útlum může především propad cen rafinovaných ropných produktů. V samotném prosinci meziroční pokles cen v průmyslových podnicích zpomalil na 0,4 procenta proti listopadovým 1,3 procenta. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace v prosinci vzrostla na rovná dvě procenta z listopadových 1,5 procenta, což byl podle statistiků nejvyšší meziroční růst cen od prosince 2012. V průměru za celý loňský rok spotřebitelské ceny vzrostly o 0,7 procenta, což je nejvíc za poslední tři roky.

V loňských průmyslových cenách se odrazil stejně jako o rok dřív celosvětový vývoj cen ropy. Chemické výrobky tak ve srovnání s rokem 2015 zlevnily o 6,1 procenta, stejným tempem se snížily ceny těžby a dobývání. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu klesly o 4,1 procenta a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o dvě procenta. O 1,3 procenta se meziročně zvýšily ceny vody.

V samotném prosinci meziroční pokles cen zmírnil. Zlevnila těžba a dobývání o 5,1 procenta, klesly ceny elektřiny, plynu, chemických látek a výrobků. Ceny za rafinované ropné produkty vzrostly, stejně jako za vodu a potraviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK