Pivovar Bernard loni uvařil 315.380 hl piva, doposud nejvíc

16.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Humpolec (Pelhřimovsko) 16. ledna (ČTK) - Rodinný pivovar Bernard v Humpolci vloni uvařil 315.380 hektolitrů piva, což byla jeho doposud největší roční produkce. V meziročním porovnání výstav stoupl o 4,4 procenta, řekl dnes ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Pětinu piva vyvezl pivovar Bernard v uplynulém roce za hranice, kde měl nejvíce zákazníků na Slovensku, ve Slovinsku, Švédsku a v Rusku.

\"V prosinci jsme obnovili vývoz do USA,\" řekl Mikulášek. Export humpoleckého pivovaru za minulý rok celkově představoval 69.439 hektolitrů piva, tedy 22 procent roční výroby. Dodávky plynuly do více než tří desítek států.

Nejprodávanějším druhem piva Bernard je jedenáctistupňový světlý ležák, který se na celkové výrobě humpoleckého pivovaru minulý rok podílel 29 procenty. Odbyt tohoto druhu piva vloni stoupl o 9,5 procenta.

Bernard vaří nepasterizované, nefiltrované a kvasnicové pivo, kromě toho čtyři druhy nealkoholického piva. V sortimentu má i svrchně kvašené pivo druhu Ale. Novinkou loňského roku je pivo Bernard India Pale Ale, které je na trhu od podzimu. Pivovar v tomto případě použil recepturu s vyšším obsahem chmele, podle níž se kdysi vyráběla piva vyvážená z Velké Británie do Indie. \"My ale toto pivo vaříme pouze z českých surovin,\" uvedl mluvčí.

Výstav pivovaru se v posledních letech zvyšuje pravidelně. Hranici 300.000 hektolitrů překonal Bernard poprvé v roce 2015. Podnik zároveň investuje do modernizace výrobního zázemí. Díky rozšíření varny bude moci od letošního léta uvařit více várek piva za směnu.

Pivovar zaměstnává přes 190 lidí. Jeho celkové tržby za loňská tři čtvrtletí meziročně stouply o 6,9 procenta na 496 milionů korun. Tržby za celý minulý rok zveřejní pivovar po dokončení auditu.

Věra Stejskalová dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK