Veterináři loni uložili rekordní pokuty za 28,5 milionu Kč

17.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Veterináři loni uložili pokuty za rekordních 28,5 milionu korun. Meziročně se zvýšily o 11 procent. Sankce rostly kvůli větší kontrole potravin živočišného původu, řekl dnes na tiskové konferenci ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Veterináři ale upozorňují na to, že hlavním smyslem veterinární správy není dávat pokuty, ale zabránit ohrožování zdraví zvířat a lidí.

\"V letošním roce budeme pokračovat ve sjednocování přístupu ke kontrolám v rámci jednotlivých krajů,\" uvedl Semerád. Loni vzrostla například dozorová činnost u porážek zvířat, kterých bylo o dva miliony více než předloni, celkem šlo o 119 milionů kusů.

Snížil se počet kontrol v restauracích, což bylo podle Semeráda záměrné. Hygienu v stravovacích zařízeních mohou podle něj kontrolovat i jiné dozorové orgány.

Celkový počet kontrol veterinární hygieny vzrostl. Plánovaných kontrol bylo loni 27.700, což bylo meziročně o 1600 více. Závada byla odhalena u 4,4 procenta z nich. Počet neplánovaných kontrol stoupl meziročně o pětinu na 28.400. Se závadou jich bylo 4,8 procenta. Nejčastěji šlo o označování potravin.

SVS dohlíží na více než 5000 podniků, které zpracovávají produkty živočišného původu nebo s nimi manipulují.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK