Britská BAT vytvoří tabákovou jedničku s americkou Reynolds

17.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. ledna (ČTK) - Britský tabákový koncern British American Tobacco (BAT) se dohodl na úplném převzetí amerického konkurenta Reynolds American za 49,4 miliardy dolarů (1,25 bilionu Kč). BAT to uvedla v dnešním sdělení. Spojením vznikne největší veřejně obchodovaná tabáková společnost světa.

BAT již v Reynolds American vlastní zhruba 42 procent akcií a v říjnu podal nabídku na převzetí zbylých akcií za 47 miliard dolarů. Reynolds ji zpočátku podle zdrojů agentury Reuters odmítl a BAT konečnou nabídku zvýšil o více než dvě miliardy dolarů. Transakce ohodnocuje celou americkou firmu na zhruba 86 miliard dolarů.

Fúze spojuje do jednoho podniku přední světové značky cigaret, jako je Rothmans, Dunhill, Camel, Lucky Strike nebo Pall Mall.

Převzetím se BAT po 12 letech absence vrací na lukrativní americký trh. Britská skupina navíc získává nové známé značky, které může prodávat na rostoucích trzích, jako je Rusko nebo Turecko. Obě společnosti také spojí aktivity na rychle se rozvíjejícím poli elektronických cigaret.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK