Inflace v Německu v prosinci zrychlila na 1,7 procenta

18.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. ledna (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu se v prosinci více než zdvojnásobilo a dosáhlo 1,7 procenta. V konečné zprávě to dnes uvedl německý statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje zveřejněné zhruba před dvěma týdny. Inflace tak dosáhla nejvyšší úrovně od července 2013. V listopadu činila 0,7 procenta.

Německo je největší ekonomikou v eurozóně. Podle rychlého odhadu statistického úřadu Eurostat ze začátku ledna se meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v zemích používajících euro v prosinci téměř zdvojnásobilo na 1,1 procenta z listopadových 0,6 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň za více než tři roky.

Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby se inflace pohybovala těsně pod dvěma procenty. Banka se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů.

Rostoucí inflace by mohla zvýšit tlak na zpřísňování měnové politiky v eurozóně. Ke kritikům uvolněné měnové politiky ECB patří například šéf německé centrální banky Jens Weidmann i mnozí němečtí politici.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK