NSS nevyhověl firmě Lesostavby Třeboň,bránila se pokutě za kartel

18.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. ledna (ČTK) - Nejvyšší správní soud nevyhověl společnosti Lesostavby Třeboň, která se bránila postupu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v případě kartelu stavebních kartelu. ČTK to zjistila z webu úřadu. Firma neúspěšně namítala zásah úřadu ve správním řízení, ve které dostala pokutu 3,4 milionu korun. Celkově má dvanáct společností zaplatit pokuty 300,7 milionu korun.

Antimonopolní úřad vedl správní řízení několik let. Z rozsudku soudu vyplývá, že několikrát měnil rozsah řízení. To se týkalo i Lesostaveb Třeboň. Firma byla původně obviněná z kartelu v 18 případech zakázek, nakonec ale dostala pokutu jen za pět.

Lesostavby Třeboň nyní u soudu tvrdily, že postup úřadu při změnách rozsahu vedeného řízení byl nezákonný. To ale zamítl jak Krajský soud v Brně, tak nyní i Nejvyšší správní soud.

Pokutované firmy podle úřadu koordinovaly svoje nabídky při výběrových řízeních v Jihočeském kraji a na Vysočině. Úřad zajišťoval důkazy při přepadových kontrolách. Při nich zajistil dokumenty, které svědčí o koordinaci postupu firem u 11 regionálních zakázek. Šlo například o e-maily, kterými si firmy zasílaly krycí nabídkové rozpočty, kontroloři nalezli i nabídkové rozpočty konkurentů uložené v počítači z data předcházejícího podání nabídek.

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj u některých firem měnil konečné pokuty. Společnosti Swietelsky stavební s.r.o. ji zvýšil, protože firma se dopustila nejvyššího počtu deliktů. Podle informací ČTK má zaplatit 76 milionů korun místo původních 44,8 milionu. Naopak OHL ŽS, a.s., a Strabag a.s. úřad sankce snížil. Pokuty jsou pravomocné, firmy ale podaly žaloby ke Krajskému soudu v Brně, který se jimi už začal zabývat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK