ÚOHS odhalil kartel na trhu těžby žáruvzdorných jílovců

18.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. ledna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) odhalil kartel na trhu těžby žáruvzdorných jílovců. Společnost Keraclay má zaplatit 2,5 milionu korun. České lupkové závody (ČLK), které se na kartelu také podílely, pokutu nedostaly. Firma se úřadu přiznala a poskytla mu důkazy. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy antimonopolního úřadu.

ČLK uzavřely zakázanou dohodu původně s firmou Kera, za kterou nyní vystupuje Keraclay. Cílem kartelu byla ochrana zákazníků Kery před produkcí žáruvzdorných jílovců z nového dobývacího prostoru Břežany II. \"Součástí dohody byla limitace produkce, rozdělení zákazníků a stanovení cen,\" uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Firmy mezi sebou uzavřely kartel v období od února 1999 do ledna 2016. Jejich dohoda měla za cíl narušení hospodářské soutěže na trhu žáruvzdorných jílovců, takzvaného lupku, píše tisková zpráva.

\"Kartelová dohoda ohrožovala po celou dobu své existence hospodářskou soutěž na daném trhu, a to prostřednictvím společně kontrolovaného podniku Svědčí Hůra, v jehož rámci mělo ke koordinaci chování dvou navzájem si konkurujících soutěžitelů docházet,\" uvedl Rafaj.

Společnosti ČLZ byla sankce zcela odpuštěna díky využití programu leniency. V něm platí, že firmy, které nahlásí kartel, o němž ÚOHS neví, mohou počítat se shovívavostí úřadu. Keraclay dosáhla pětinového snížení sankce, protože s úřadem nakonec také spolupracovala.

vrn dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK