Soud vyhlásil konkurz nad brněnskou stavební firmou SDS Exmost

18.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. ledna (ČTK) - Krajský soud v Brně vyhlásil konkurz nad brněnskou stavební firmou SDS Exmost. Firma, která má dluhy, vzala zpět svůj návrh na reorganizaci. ČTK to dnes zjistila z insolvenčního rejstříku. Prohlášením konkurzu přechází oprávnění nakládat s majetkovou podstatou firmy na insolvenční správkyni.

\"U dlužníka je vyloučeno řešení úpadku oddlužením, neboť dlužník je podnikatel a návrh na povolení oddlužení nepodal,\" uvedla soudkyně Eva Krčmářová. Firma vzala zpět svůj dřívější návrh na reorganizaci.

Věřitelé firmy přihlásili v insolvenčním řízení pohledávky za víc než 460 milionů korun. Společnost dál prohlubuje svou ztrátu a nemá už prakticky žádné zaměstnance. Konkurz už dříve navrhla také insolvenční správkyně Lenka Dymáková.

SDS Exmost utlumuje svoje aktivity, zaměstnancům dala firma výpovědi a neúčastní se výběrových řízení. V den prohlášení úpadku pracovala na 18 zakázkách, v 11 případech odstoupila od smlouvy. Návrh na insolvenci společnosti, která zastavila práce například na několika stavbách v jižních Čechách, přišel koncem září. Podaly jej například společnost PB SCOM nebo Komerční banka. Následně se k němu přidal i samotný SDS Exmost. Firma uvedla, že dluhy převyšují její majetek.

Příčinou problémů SDS Exmost je zřejmě několik ztrátových staveb, firma v insolvenčním návrhu konkrétně uvedla tři. Víc než 60 milionů korun prodělala na stavbě silnice mezi Oldřichovicemi a Bystřicí, kterou už zastavila. Dalších více než 50 milionů prodělala v Polsku jako subdodavatel na dálnici Rzesów - Jaroslaw a manko má i na přeložce Bílovecké ulice v Ostravě, kde nastaly komplikace kvůli dřívější důlní činnosti v okolí staveniště.

Kvůli problémům začaly banky firmě strhávat příchozí platby a podle insolvenčního návrhu prakticky zastavily provozní financování staveb v hlavní sezoně. SDS Exmost se snažil získat strategického partnera, což se ale nepodařilo.

Brněnský SDS Exmost byl středně velkou stavební firmou. Předloni jeho výnosy stouply na 688 milionů korun, ale podnik skončil ve ztrátě 78 milionů korun. Do té doby byl v zisku. Firma se orientovala na speciální mostní činnosti a stavby mostů všech typů.

Filip Vrána dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK