Banka Goldman Sachs prudce zvýšila čtvrtletní zisk

18.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. ledna (ČTK) - Americká investiční banka Goldman Sachs v loňském čtvrtém čtvrtletí téměř zečtyřnásobila zisk na 2,15 miliardy dolarů (přes 54 miliard Kč) z 574 milionů dolarů před rokem. Podnik dnes uvedl, že podobně jako další velké banky těžil z růstu objemu obchodování na finančních trzích po listopadových prezidentských volbách ve Spojených státech.

Příjmy z obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami se ve čtvrtletí meziročně zvýšily o 78 procent na dvě miliardy dolarů. Celkové čisté příjmy pak vzrostly o 12,3 procenta na 8,17 miliardy dolarů (207 miliard Kč). Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali celkové čisté příjmy 7,72 miliardy USD.

Zisk na akcii vzrostl na 5,08 dolaru z 1,27 dolaru před rokem. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 4,82 USD. Ve čtvrtém čtvrtletí 2015 výsledky negativně ovlivnily rozsáhlé náklady na urovnání sporu kolem prodeje hypotečních cenných papírů.

V celém loňském roce Goldman Sachs zvýšil zisk o 27 procent na 7,1 miliardy dolarů. \"Po náročném prvním pololetí si firma ve zbytku roku vedla dobře, neboť se zlepšily provozní podmínky,\" uvedl generální ředitel banky Lloyd Blankfein.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK