Při odstávkách v Dukovanech se letos dvakrát zastaví 2 ze 4 bloků

19.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 19. ledna (ČTK) - Jaderná elektrárna Dukovany počítá s delšími odstávkami i pro letošek. Společnost ČEZ potřebuje do konce roku získat nové povolení provozu pro tři ze čtyř dukovanských bloků, proto budou její pracovníci v těchto blocích kromě kontrol svarů dokončovat rozsáhlé investiční akce. Dvakrát v roce kvůli tomu budou odstaveny dva bloky současně, a to vždy na 50 dní, řekl dnes novinářům ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Výroba Dukovan tak v tomto roce poběží z poloviny celkem zhruba 100 dní.

Odstávky všech čtyř bloků podle plánu energetické firmy v součtu potrvají přes 400 dní, což je přibližně stejná doba jako vloni. \"Letošní rok je skutečně náročný, jsou tam masivní investice a kontroly,\" řekl ředitel. Na nižší úrovni srovnatelné s minulým rokem proto zůstanou i dodávky elektřiny z Dukovan. \"Příští rok už se vracíme do standardního režimu,\" uvedl Štěpanovský k dalšímu výhledu výroby elektrického proud.

Dva bloky současně budou v dukovanské elektrárně poprvé odstaveny zjara a podruhé k podzimu. Nejprve půjde o první a druhý blok, později o třetí a čtvrtý. \"To je z důvodu velké rekonstrukce takzvané čerpací stanice, která čerpá chladicí vodu a je společná vždycky pro dva bloky,\" vysvětlil Štěpanovský.

Minulý rok dodala dukovanská elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny, čímž se vrátila na úroveň své produkce z let 1986 až 1987. Elektrárnu loni druhým rokem brzdily dlouhé odstávky vyvolané opakovanými kontrolami svarů a prováděním investic potřebných pro další dlouhodobý provoz tohoto jaderného zařízení. Kontroly svarů budou letos dokončeny.

Dukovany mají čtyři bloky s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů, pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Povolení provozu zatím firma ČEZ u jednotlivých bloků dostávala na deset let. U bloku číslo jedna jí loni poprvé Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) povolil další provoz na dobu neurčitou. Licence pro druhý blok Dukovan měla původně skončit loni, ale úřad ji na žádost firmy prodloužil do 10. července 2017. U zbývajících dvou bloků současné povolení končí s letošním rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK