Ceny ropy po středečním propadu mírně oživily

19.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 19. ledna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes mírně oživily z týdenních minim, kam sestoupily ve středu. Podpořil je hlavně nový výhled Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Ve výraznějším nárůstu jim ale zabránilo nečekaně výrazné zvýšení zásob suroviny ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:50 SEČ přidávala 0,3 procenta a nacházela se mírně nad hranicí 54 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI zpevnila stejným tempem na 51,24 dolaru za barel. Oba druhy ropy ve středu sestoupily o téměř tři procenta na nejnižší úrovně od 11. ledna.

IEA dnes uvedla, že světový trh s ropou začal být vzhledem k růstu poptávky napjatější ještě před sjednáním dohody předních těžařských zemí na omezení produkce. Loni sice poptávka rostla o něco pomaleji než předloni, její růst ale zůstal nad dlouhodobým průměrem. Komerční zásoby ropy ve vyspělém světě klesly v listopadu čtvrtý měsíc po sobě, uvedla IEA.

Později část zisků smazaly nové vládní údaje z USA. Podle nich zásoby ropy minulý týden stouply o 2,3 milionu barelů, zatímco analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali nárůst pouze o 342.000 barelů. Kvůli slabé poptávce se také výrazně zvýšily zásoby benzinu.

Kartel OPEC se dohodl, že od 1. ledna omezí produkci o celkem 1,2 milionu barelů denně, aby podpořil ceny a ukončil období nadprodukce. K dohodě přistoupily některé významné těžařské země mimo organizaci v čele s Ruskem.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 54,08 53,92 New York - Nymex WTI únor 51,24 51,08

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK