Textilka Pegas Nonwovens vydala dluhopisy za 50 milionů eur

20.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Znojmo 20. ledna (ČTK) - Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens dnes vydal dluhopisy v hodnotě 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Výnos bude sloužit k refinancování veřejné emise dluhopisů v listopadu 2018. K tomuto datu jsou splatné dluhopisy vydané společností v roce 2014. Zatímco tehdy činil roční úrokový výnos 2,85 procenta, výnos aktuálně vydaných dluhopisů je 1,875 procenta a splatnost je v lednu 2024, vyplývá z tiskové zprávy Pegasu.

\"O dluhopisy je velký zájem. Emise nám umožňuje využít aktuální příznivé podmínky na peněžních trzích a zajistit společnost proti možnému růstu úrokových sazeb v následujících letech. Vzhledem k tomu, že výnos z emise bude v příštím roce použit k refinancování veřejných dluhopisů, nedojde k navýšení čistého dluhu společnosti,\" uvedl generální ředitel František Řezáč.

Emisní kurz dluhopisů je 99,64 procenta, v roce 2014 to bylo 99,58 procenta. Tehdy Pegas vydal dluhopisy za 2,5 miliardy korun, zájem investorů byl dvakrát vyšší. Tehdy bylo cílem emise splácení bankovních půjček a zabránění zvyšování dluhu. Šlo o první emisi dluhopisů společnosti.

Textilce se daří držet ziskové hospodaření a stále se rozvíjí. Po úspěšném uvedení do komerčního provozu linky v Egyptě postavila ve Znojmě nový sklad, plánuje zde stavbu nové linky. Také řeší možnost expanze do Jihoafrické republiky. Za loňská tři čtvrtletí měla tržby 4,3 miliardy korun a zisk 351 milionů.

Pegas má závody ve Znojmě, v Bučovicích a také v Egyptě poblíž Káhiry. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a zaměstnává v ČR 570 lidí. Je veřejně obchodovaná na burzách v Praze a ve Varšavě, kde však v březnu skončí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK