Nezaměstnanost na Slovensku dosáhla osmiletého minima 8,76 pct

20.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. ledna (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v závěru loňska nepatrně klesla a dosáhla osmiletého minima. Bez práce bylo 8,76 procenta obyvatel, v listopadu nezaměstnanost činila 8,78 procenta. Informovalo o tom dnes slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které na Slovensku řídí úřady práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli hned nastoupit do práce, se v prosinci na pětimilionovém Slovensku proti listopadu snížil o zhruba 400 osob na téměř 238.000 lidí. V meziročním srovnání ubylo více než 48.800 nezaměstnaných.

Situace na slovenském trhu práce se zlepšuje od roku 2013 a nezaměstnanost se blíží k předkrizové úrovni. Navzdory tomu je míra nezaměstnanosti na Slovensku dlouhodobě vyšší než v celé EU, kde nezaměstnanost ještě loni v listopadu dosáhla více než sedmiletého minima 8,3 procenta.

Současně s poklesem nezaměstnanosti na Slovensku si slovenští zaměstnavatelé začali stěžovat na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Nové pracovníky firmy hledají i v zahraničí a zaměstnávají nejvíce cizinců od propuknutí globální ekonomické krize.

Podle slovenského ministra sociálních věcí Jána Richtera stát plošně neumožní firmám zaměstnávat cizince ze zemí mimo EU, ale bude žádosti posuzovat. \"Tam, kde je potřeba a kde je nedostatek profesí, nemáme problém souhlas udělit,\" řekl Richter.

Kabinet premiéra Roberta Fica dříve v tomto měsíci schválil návrh ministerstva sociálních věcí na zpřísnění podmínek evidence nezaměstnaných na úřadech práce. Chce tak zabránit zneužívání systému nezaměstnanými i firmami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK