Ceny ropy dál oživují, trh předpokládá dodržování dohody o těžbě

20.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Londýn 20. ledna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v růstu, a smazaly tak již ztráty z první poloviny týdne, kdy klesly na týdenní minima. Investoři čekají, že víkendové zasedání zástupců předních světových těžařských zemí ukáže dodržování loňské dohody o omezení těžby.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:00 SEČ přidávala 2,3 procenta na 55,40 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) získávala 2,4 procenta na 52,60 USD za barel. Oba druhy ropy ve středu sestoupily na nejnižší úrovně od 11. ledna, celý týden ale končí tam, kde jej začaly.

Ceny ropy v první polovině týdne ztrácely kvůli obavám, že členové ropného kartelu OPEC nebudou dost důrazně dodržovat dohodu, podle níž mají od 1. ledna snížit produkci o celkem 1,2 milionu barelů denně. K dohodě minulý měsíc přistoupily některé významné těžařské země mimo tuto organizaci v čele s Ruskem, celkově tak mají dodávky na trh klesnout asi o 1,8 milionu barelů denně.

O víkendu se ve Vídni sejde výbor zástupců OPEC a dalších signatářů dohody, aby zhodnotili dosavadní kroky a ustavili mechanismus, který bude ověřovat, zda producenti plní své sliby. Podle saúdského ministra energetiky už dohoda zajistila, že z trhu zmizelo asi 1,5 milionu barelů denně.

Ropa po dohodách z konce loňského roku výrazně zpevnila, později se ale růst cen zastavil. V dalším vzestupu jí brání známky oživování růstu těžby v USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent březen 55,40 54,16 New York - Nymex WTI únor 52,60 51,37

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK