Akcie na pražské burze v týdnu nepatrně oslabily o 0,2 procenta

20.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. ledna (ČTK) - Akcie na pražské burze ve třetím letošním týdnu nepatrně oslabily, od minulého pátku index PX klesl o 0,2 procenta na 928,5 bodu. Největší nárůst zaznamenaly akcie výrobce nápojů Kofola, nejhůře se vedlo cenným papírům bankovní skupiny Erste Group, vyplývá z výsledků burzy. V minulém týdnu české akcie klesly téměř o dvě procenta.

\"Celý týden se nesl ve znamení vyčkávání na dnešní s inaugurační projev Donalda Trumpa. V průběhu týdne se investoři pak zaměřili na zasedání Evropské centrální banky a na výsledkovou sezonu. Domácí index PX se zařadil vedle své zahraniční protějšky, které se vyznačovaly vyčkávací taktikou před inauguračním projevem,\" popsal vývoj na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Group, která přišla o 1,3 procenta na 770,7 Kč. U banky se neobjevila kurzotvorná informace. Akcie se obchodovala v rámci vývoje bankovního sektoru v Evropě. Ten se nesl ve znamení vývoje bank v zámoří, které i přes lepší než očekávané výsledky odevzdávaly zisky nabrané z předešlých týdnů.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla opětovně Kofola, která přidala 2,6 procenta na 390 Kč. Společnost byla bez kurzotvorných informací. Kvůli nízké likviditě je pak výrazněji znát téměř kterákoliv objednávka.

Příští týden budou trhy vyhodnocovat Trumpův projev a jeho další případné poznámky. Z pohledu jiných faktorů se investoři zaměří na výsledkovou sezonu. \"V minulosti byla právě inaugurace nového amerického prezidenta metou, která odstartovala konsolidaci předchozího vývoje na akciových trzích. Proto jsme pro příští týden nadále obezřetní,\" upozornil Vaníček.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK