Mnohé nemocnice asi účtují pojišťovnám více než zaplatí

26.01.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mnohé nemocnice v Česku zřejmě využívají praxi takzvaných zpětných bonusů, kdy při určitém objemu nákupu zboží dostanou od firem část ceny zpět. Pojišťovně ale nemocnice vykážou plnou částku a peníze navíc zůstanou v rozpočtu nemocnice. Vyplývá to ze smluv, které nemocnice uveřejnily v centrálním registru smluv. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) považuje za problematické, pokud se bonusy týkají konkrétních produktů. Pokud ale firma nemocnice odměňuje například za včasné platby, je to podle něj v pořádku.

Nemocnice zpravidla údaje o tom, za jakých podmínek je bonus poskytován a jaké výše dosahuje, v textu smlouvy začerňují. Doporučilo jim to loni i ministerstvo zdravotnictví, které zveřejnilo na svém webu nezávazné pokyny, jak mohou nemocnice v případě zveřejňovaní smluv postupovat.

Údaje o bonusech ale ve smlouvě s farmaceutickou společností původně nezačernila pražská Thomayerova nemocnice, na což upozornil Jiří Skuhrovec, který se dlouhodobě věnuje analýze informací o veřejných zakázkách. Ze smlouvy vyplývá, že nemocnice může při odběru léku Sutent, který se používá při léčbě nádorových onemocnění, získat zpět až 22 procent ceny, respektive až dva miliony korun za půl roku.

Této výše bonusu nemocnice podle vyjádření jejího právního odboru sice nedosahuje, pojišťovnám ale vykazuje plnou cenu léků. "Nemocnice bonus obdrží až po aktuálním vykazovacím období a nelze jej zahrnout do aktuálních cen. Nemocnice vykazuje zdravotním pojišťovnám léky za pořizovací ceny bez započtení množstevního bonusu," napsala ČTK nemocnice.

Podobnou smlouvu se stejným dodavatelem má Fakultní nemocnice Brno či Fakultní nemocnice v Motole. Ty výši bonusu a podmínky jeho přiznání ve smlouvě začernily. Nemocnice Třebíč zase podle zveřejněné smlouvy může dostat zpět až polovinu ceny od dodavatele zdravotnických prostředků a technologií. Smlouvy s ustanoveními o zpětných bonusech v registru vyvěsily například i Fakultní nemocnice Plzeň, pražská Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Jihlava, Oblastní nemocnice Náchod a Nemocnice s poliklinikou Karviná - Ráj.

Ministr zdravotnictví Ludvík, který před nástupem na úřad vedl motolskou nemocnici, považuje za problematické, pokud se bonusy týkají konkrétního zboží. "Nemělo by to být vázáno k určitému druhu zboží, protože tam se vykazují ceny na pojišťovnu, a to by byl problém. Ale pokud je to vázáno k objemu jednoho výrobce a může to být x druhů zboží, tak si umím něco takového představit," řekl ČTK. V pořádku podle něj jsou i bonusy za to, že nemocnice platí včas.

Zdravotní pojišťovny nemají mnoho možností, jak zjistit, že nemocnicím proplácejí více, než kolik nemocnice utratily. "Všeobecná zdravotní pojišťovna má ke smlouvám zdravotnických zařízení přístup pouze přes rejstřík smluv," sdělil ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý. VZP proto nyní požádá zdravotnická zařízení o informaci, zda a v jakém rozsahu zpětné bonusy využívají. "Případný rozdíl mezi cenou, jakou nám zdravotnické zařízení vyplatilo a jakou reálně zaplatilo dodavateli, zohledníme ve vyúčtování. To znamená, že budeme takové peníze po zdravotnickém zařízení požadovat," dodal Tichý.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU