Dovolená 2017: Myslete na léto už teď, vyplatí se to (2)

31.01.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přinášíme druhý díl rad, jak se připravit již v zimě na letní dovolenou a proč na ní myslet už krátce po vstupu do nového roku. Odpověď je jednoduchá: Úspora financí.

Místní aktivity

Poznávání. Pokud nechcete trávit dovolenou na pláži, ale rozhlédnout se také po okolí či navštívit třeba historicky památná místa, zjistěte si, jaká je možnost výletů, a hlavně jejich cena. Výlety si totiž můžete koupit již doma u své cestovky, na místě u delegáta, anebo od místních prodejců. Že se ceny budou lišit, a že se s místními dá mnohdy smlouvat, tím si buďte jisti. Zakoupení doma je však sázka na jistotu.

TIP: Předchozí článek si můžete přečíst zde: Dovolená 2017: Myslete na léto už teď, vyplatí se to (1)

Nástrahy. Ministerstvo zahraničních věcí vydává doporučení, kam se raději aktuálně nevydávat a která místa jsou relativně a další naprosto bezpečná. To je samozřejmě při objednávce zájezdu s odjezdem až za několik měsíců zrádné, protože situace se může velmi změnit. Přesto jsou země, kde nejsou téměř žádná nebezpečí, mezi patří i Česká republika. Proto se informujte a rozhodněte podle svých vloh pro dobrodružství. Na internetu najdete krom oficiálních informací také množství zpráv a článků o zvycích dané země. I to je důležité, protože podle vás hloupost může v jiné zemi druhého smrtelně urazit.

Pronájem auta předem. Pokud si na dovolené chcete půjčit auto, využijte internet a dohodněte si pronájem předem. Nabídky nadnárodních autopůjčoven se mohou lišit od těch místních, můžete ušetřit. Krom toho jsou auta půjčovna na celých 24 hodin a nikoli jen od rána do večera. Pojištění je taky vždy v ceně a nepřekvapí vás nějaké nečekané či skryté poplatky.

Telefon. Pokud nechcete využít roamingové služby, která může být jednorázově dražší, zjistěte si, zdali vaše ubytování poskytuje wi-fi. Pak už bude jednoduché se telefonem nebo notebookem připojit a spojit se s rodinnými příslušníky přes internet a zadarmo.

Platím v zahraničí

Bankomaty. Bankomaty dnes najdete už v každé turistické destinaci. Je možné, že kurs bude lepší než ve směnárně. Hrozí zde ale nebezpečí, že si vaše banka za výběr strhne dost peněz, třeba i sto korun.

Platba kartou. Platba kartou by neměla znamenat problém a měla by se obejít bez nepříjemností, ale také bez smlouvání, při kterém byste v některých zemích mohli dosáhnout nižší ceny.

Platba cash. Pravidlem je, že se platba v eurech nebo amerických dolarech přepočítává místním obchodníkem ve váš neprospěch. Doporučuje se tedy proměnit místní měnu ještě u nás. A pokud chcete prodělat co nejvíc, snažte se vnutit české koruny a směnit je za místní měnu. Pokud to bude vůbec možné, pak budete hodně ztrátní.

Další přípravy

K doktorovi. Určitě si vyřiďte cestovní pojištění, skutečně se nevyplatí na něm šetřit. Zjistěte si také, zdali není povinné či důležité v zemích, kam jedete, očkování. I to se musí v některých případech provádět s předstihem. Určitě vyřešte zdravotní trable, které hrozí návštěvou pohotovosti, třeba pobolívající žaludek, nebo zuby.

Počítejte se vším. Je jasné, že se na dovolené nechceme rozčilovat, nebo se něčím trápit. Aby tento blažený stav nastal, musíme věnovat čas správné prevenci. Lidé se špatnými úmysly jsou všude na světě, a tak je třeba počítat se zloději a nenechavci v letadle, autobuse, ale i v pokoji, kde bydlíme. Cennosti (ale i mobily, notebooky, dalekohledy) berte všude s sebou. Pokud míříte někam na výlet, k dispozici by měl být hotelový sejf.

Nezapomeňte. Před nástupem do dopravních prostředků myslete na to, že lék, který nutně potřebujete vzít, vám nebude v kufru v nákladním prostoru letadla mnoho platný. A podobné je to s brýlemi a věcmi pro osobní hygienu, peníze nevyjímaje.

Myslete na vše. Pokud jedete na letiště taxíkem, přivolejte ho s potřebnou časovou rezervou. Když se tam vydáte vlastním autem, ujistěte se, že vám nedojde palivo a raději doplňte i ostatní provozní kapaliny. Na dvousetprocentní jistota bude, když zavoláte kamarádovi, aby byl v pohotovosti, kdybyste píchli, nebo vám cestou vzali řidičák. Takový začátek dovolené ale nikdo nikomu nepřeje.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU