Výhodné úvěry i státní dotace motivují zemědělce k větším investicím

31.01.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čeští zemědělci měli v uplynulém roce větší zájem o investice. Důvodem jsou extrémně výhodné podnikatelské úvěry i možnosti státních dotací. Odborníci podobný vývoj očekávají i letos. Zemědělci se přitom podle nich uchylují k nákupům a poptávání staveb nejvíce vždy ze začátku roku.

Úvahám o nových investicích se zemědělci dle expertů věnují především v období od ledna do března. V zimních měsících, které jsou typické menším množstvím práce, totiž mají možnost přemýšlet o investicích a vyřídit všechny potřebné dokumenty. „Od začátku roku do konce března je poptávka po zemědělských halách, kravínech, drůbežárnách i skladových halách nejvyšší. V těchto měsících zaznamenáváme nárůst poptávky o desítky procent,“ potvrdil trend Petr Václavek ze společnosti Borga, která nabízí montované zemědělské haly.

Dotace v rámci Společné zemědělské politiky EU

K financování svých podnikatelských záměrů mohou zemědělci využít pomoc státu i Evropské unie v rámci Společné zemědělské politiky EU. K dispozici je například Program rozvoje venkova 2014–2020, který se v České republice stal nejúspěšnějším programem spolufinancovaným z evropských fondů. Z celkových 96 miliard bylo dle Ministerstva zemědělství již vyčerpáno více než 17 % finančních prostředků. Přes 6,3 miliardy korun je poté připraveno k vyplacení dle přijatých žádostí. Právě tyto finanční prostředky přiznané v podzimním kole programu tak mohou zemědělci využít k investicím plánovaným v roce 2017.

Výhodné úrokové sazby úvěrů

Zvýšený zájem ale zemědělci mají i o spolupráci s bankami. „Co se týká poptávky po zemědělských úvěrech, zájem ze strany zemědělců meziročně opět vzrostl,“ uvedl Petr Kopeček, manažer sektoru zemědělství v ČSOB. Vyšší zájem investovat souvisí dle odborníků s výhodnějšími podmínkami jednotlivých finančních institucí. Extrémně výhodné úvěry se totiž v loňském roce týkaly i podnikatelů. „Pokud je výhodná úroková sazba u jednoho úvěrového produktu, potom je výhodná i u všech ostatních. Extrémně nízké sazby tak nebyly pouze u hypoték pro fyzické osoby, ale i u jiných úvěrů. Termín extrémně nízká sazba je však samozřejmě pro každý produkt jiný,“ řekl hypoteční poradce Pavel Šalomon. Firemní úvěr jištěný nemovitostí tak může, podobně jako účelová hypotéka na bydlení, nabízet úrokovou sazbu 1,9 až 2,3 %. V případě, že firma potřebuje peníze do provozu, může být úroková sazba vyšší, zhruba od 2,9 do 4,9 %. Peníze bez zajištění nemovitosti pak banky půjčují s úrokem až 9 %.

Rekordní nárůst tržních cen nemovitostí

Přestože banky nabízejí nízké úrokové sazby, odborníci varují, že v loňském roce došlo také k rekordnímu nárůstu tržních cen nemovitostí. Průměrná výše hypotéky se tak za poslední rok výrazně zvýšila. Kromě počtu klientů proto vzrostl také objem poskytnutých hypoték. Zatímco v roce 2013 tak bylo dle údajů Ministerstva pro místní rozvoj poskytnuto 1 718 hypotečních úvěrů pro podnikatelské subjekty ve výši přes 26,5 miliard korun, již ve třetím čtvrtletí roku 2016 byl objem poskytnutých hypoték téměř o 10 miliard vyšší. Podobný vývoj očekávají odborníci i v letošním roce. Postupně by však podle nich mělo docházet k navyšování sazeb hypoték, které povede k zpomalení růstu cen nemovitostí.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU