Ceny bytů a domů na Slovensku dosáhly více než šestiletého maxima

01.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. února (zpravodaj ČTK) - Ceny bytů a rodinných domů na Slovensku v posledním čtvrtletí loňska stouply na více než šestileté maximum. Zdražily zejména menší byty. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka (NBS).

Metr čtvereční v bytech a domech na Slovensku stál ve sledovaném období v průměru 1304 eur (35.200 Kč). Meziročně reality zdražily o 5,8 procenta, což byl nejsilnější růst od roku 2008.

Bydlení na Slovensku zdražilo hlavně kvůli vyšším cenám bytů, které v posledním loňském čtvrtletí meziročně stouply v průměru o desetinu. Současná průměrná cena bytů je v porovnání s jejich maximem z roku 2008 o zhruba pět procent nižší, ceny domů zaostávají za svou dřívější nejvyšší hodnotou asi o šestinu.

Tradičně nejdražší jsou byty a domy v Bratislavě a okolí, kde je nejvyšší životní úroveň v zemi.

Analytici NBS uvedli, že očekávaný stabilní vývoj slovenské ekonomiky a snaha domácností využít příznivých úvěrových podmínek v době nízkých úrokových sazeb vytvářejí předpoklady pro zdražování bydlení i na začátku letošního roku. V dalším období by tempo růstu cen bytů a domů na Slovensku mělo postupně zpomalit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK