Zaměstnanecké výhody nové generace: 5 hodin denně a neomezená dovolená

07.02.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zní to trošku jako pohádka (pro zaměstnance) a trošku jako noční můra (pro zaměstnavatele). Ale nejspíš to funguje. Říkají ti, co to už vyzkoušeli. Mezi zaměstnanecké benefity možná bude brzy naprosto běžně patřit například kratší pracovní doba během dne nebo neomezený počet dovolené během roku. Zaměstnanci jsou tak spokojenější. A menší množství práce nemusí mít ani zásadní dopady na zisk.

Jak získat a udržet zaměstnance? Starejte se o ně, dejte jim víc než konkurence a hlavně nějaké ty zaměstnanecké benefity. V Česku jsou to hlavně stravenky, dny dovolené navíc nebo třeba příspěvky na aktivity ve volném čase. Mezi ty méně tradiční benefity patří pak třeba jídlo a pití zdarma na pracovišti, firemní školka, volná pracovní doba, možnosti home office a další. Některé firmy jdou ale ještě dál. Jako hlavní pracovní benefit nabízí třeba zkrácenou pracovní dobu (za stejnou výši platu), nebo neomezenou dovolenou. Zní to trošku neobvykle, ale ono to vlastně funguje. Díky tomu jsou zaměstnanci spokojenější, loajálnější a v práci jsou tak nějak raději. A možná i pracují víc.

5hodinový pracovní den

Pětihodinová pracovní doba vznikla jako experiment. Její „vynálezce“ to nejdřív ve své firmě zavedl na zkušenou na tři měsíce. A po obědě šli zaměstnanci prostě domů. Nebo na pláž, nebo do kina, nebo kamkoliv jen ne zpátky do práce. K tomuto kroku ho přivedly vlastní osobní zkušenosti s efektivitou práce. Ostatně i průzkumy ukazují, že člověk v práci pracuje většino mnohem méně, než je jeho oficiální pracovní doba. Například průzkumy mezi korporátními zaměstnanci, které byly provedené ve Velké Británii, poukázaly na to, že až 61 % pracovní doby tráví zaměstnanci neefektivními činnostmi, které nemají vliv na pracovní výstupy. Jiné průzkumy zase ukazují na to, že zaměstnanec většinou tráví pouze zhruba 45 % pracovní doby s činnostmi, které jsou náplní jeho práce. Pětihodinová pracovní doba tak nezní úplně nelogicky.

Bylo to sice jen na zkušební dobu, ale pětihodinový pracovní den se nakonec osvědčil. Takže dnes už ho mají ve firmě Tower Paddle Boards nastálo skoro dva roky. Tento systém se samozřejmě neobejde bez pravidel, pracovní den je od 8 ráno do 1 hodiny odpolední. Podmínkou pro jeho zachování i po zkušební době bylo, že firmě neklesnou zisky. A je také nutná celkem výrazná odpovědnost zaměstnanců, kteří chodí do práce opravdu pracovat. Navíc pokud je nárazově třeba, je možné, že pracovat budou muset i déle. A zaměstnanci získali také nový benefit a to podíl na zisku společnosti. Tak jsou opravdu zainteresovaní na tom, aby pracovali efektivně a měli výsledky. A pětihodinový pracovní den dlouhodobě funguje ke spokojenosti všech.

Dovolené nepočítaně

Další společnosti v USA (například Netflix nebo LinkedIn) zase začínají nabízet jako hlavní zaměstnanecký benefit neomezenou dovolenou. V praxi to funguje tak, že zaměstnanec smí kdykoliv čerpat dovolenou a není omezen celkovým množstvím dnů placené dovolené. Stejně jako u pětihodinového pracovního dne, tak i neomezený počet dovolené většinou společnosti zavádí nejdříve jen na zkušební dobu. A pak prodlužují na neurčito.

Při vyhodnocování zkušeností se ukázalo, že zaměstnanci si vybírají skoro stejný počet dovolené jako dříve. Ale zároveň jsou v práci spokojenější. Jak to tak vypadá, hlavní není dovolenou si vybrat, ale vědět o tom, že kdykoliv si dovolenou vybrat můžou. To hodnotí zaměstnanci jako velmi pozitivní a díky tomu roste i spokojenost v zaměstnání a snižuje se fluktuace zaměstnanců. Neomezená a nesledovaná dovolená totiž dává zaměstnancům volnost, že si můžou sami plánovat svůj vlastní život, a také určitou míru důvery. Zaměstnanci si nepřijdou sledovaní a neustále pod dohledem, místo toho jsou hodnoceni na základě dosažených výsledků. Neomezená dovolená jako firemní politika také pomáhá individualizovat přístup ke každému jednomu zaměstnanci.


Čtěte také:

 


Jaktože to funguje?

  • Firma tím vlastně říká, že zaměstnanci věří. Věří tomu, že odvede svou práci a dosáhne výsledků bez toho, aby mu někdo stál za zády a kontroloval množství odpracovaných hodin.
  • Platí, že 80 % zisku je většinou generováno 20 % činností. Pokud se tedy zaměstnanci budou soustředit především na ty činnosti, které generují většinu zisku, tak ani zkrácení pracovní doby na polovinu nebude mít vliv na celkový zisk. Krátká pracovní doba pomáhá organizovat efektivně čas.
  • Zvyšuje se produktivita práce a roste také energie, kterou zaměstnanci vkládají do každé jedné odpracované hodiny. Vlastně energii, kterou dříve vynaložili během osmi až deseti hodin během celého dne, jsou během kratší doby ochotni vynaložit na práci za pět hodin.

A co v Česku?

Rekordní míra zaměstnanosti začala už v minulém roce nutit tuzemské firmy k nabízení nejen standardních zaměstnaneckých výhod, ale i k dalším benefitům. Získat a především udržet si některé zaměstnance je pořád těžší a těžší. Navíc lidí na trhu práce ubývá a firmy pro svůj další rozvoj kvalitní zaměstnance potřebují. Neomezenou dovolenou nebo krátký pracovní týden se u nás ale zatím jako zaměstnanecký benefit neujal. Stále spíše platí ono: čím déle pracuješ, tím více pracuješ, taky je třeba si tě hlídat.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU