Obyvatelé Písnice nevěří, že si budou moci koupit \"své\" byty

08.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Obyvatelé pražského sídliště Písnice nevěří slibu nového majitele, že si budou moci koupit byty, ve kterých žijí. Dnes přišli demonstrovat před úřad vlády. Tři desítky lidí s transparenty \"Písnici obyvatelům, ne developerům\" či \"Politici nám byty prodali, co za to dostali?\" oslovovali ministry, kteří se scházeli na schůzi kabinetu. Skandovali hanba vládě.

\"Slibem nezarmoutíš. Nevěříme, že byty budeme moct koupit, stejné sliby dával i (Zdeněk) Bakala,\" řekla novinářům obyvatelka sídliště s odkazem na kauzu bytů těžařské OKD. Před Strakovu akademii přišla s kufrem a domáhala se bydlení \"na vládě\" podobně jako další protestující.

Pavol Krúpa, majitel firmy Kennial, která byty koupila, v úterý po schůzce se starostou městské části Jiřím Koubkem (TOP 09) zopakoval, že je připraven nabídnout byty k odprodeji nájemníkům. Obyvatelé sídliště tomu nevěří a poukazují také na to, že byty jim sliboval i původní majitel ČEZ. Celkem 700 bytů firma nakonec prodala ve veřejné soutěži za 1,305 miliardy korun.

Krúpa a Koubek se domluvili na tom, že majitel bude respektovat takzvaný geometrický plán, který na žádost radnice připravil před koncem roku ČEZ. Plán odděluje pozemky na sídlišti tak, aby všichni občané sídliště měli garantován přístup k domům.

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Původním vlastníkem byl stát, který je převedl na ČEZ.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK