Lednová nezaměstnanost v Česku vzrostla na 5,3 %

08.02.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v Česku v lednu vzrostla na 5,3 procenta z prosincových 5,2 procenta. Lidí bez práce přibylo zhruba o 8000 na 389.416 uchazečů. Je to ale o téměř 78.000 nezaměstnaných méně než ve stejném měsíci loni a zároveň jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 2008. Podle Úřadu práce ČR, který dnes čísla oznámil, roste v lednu nezaměstnanost pravidelně. Od prosince přibylo volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli 135.536.

"Došlo k postupnému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím stoupl počet mužů, kteří se hlásili do evidence ÚP ČR," uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková. Přicházeli podle ní i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Své podnikání přerušili i někteří živnostníci.

Sadílková zároveň podotýká, že v meziročním srovnání nezaměstnanost stále zaznamenává rekordní hodnoty. "Dlouhodobý prorůstový výkon ekonomiky a poptávka zaměstnavatelů po nových zaměstnancích tak dokázaly sezonní vlivy téměř vyrovnat," dodala.

Nejnižší nezaměstnanost byla na začátku roku v Praze, 3,3 procenta. Naopak nejhůře je na tom stále Ústecký kraj s podílem nezaměstnaných 7,9 procenta. Z okresů byla nejnižší nezaměstnanost v Rychnově nad Kněžnou a v Praze-východ, shodně 1,8 procenta. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 36 regionů. Na Karvinsku byla míra nezaměstnanosti 10,4 procenta, což je nejvíce v zemi.

Ve srovnání s prosincem nezaměstnanost v lednu rostla v 71 regionech, v pěti klesla a v jednom se nezměnila. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá 2,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (15,8), Jeseník (13) a Ústí nad Labem (10,6).

Zaměstnavatelé měli v lednu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, dělníky, kuchaře, uklízeče, pracovníky ostrahy, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo nástrojáře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. V plném proudu je také zimní sezona v horských střediscích. V řadě z nich nezaměstnanost prakticky zůstala na stejné úrovni jako v prosinci. Tamní zaměstnavatelé hledali ve větší míře trenéry a instruktory lyžování, obsluhu vleků nebo pracovníky v hotelových provozech.

V evidenci Úřadu práce bylo nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů, zedníků, kamnářů, dlaždičů, montérů, pracovníků v ostraze, řidičů osobních a malých dodávkových automobilů, pomocných manipulačních dělníků nebo pracovníků v gastronomii.

Štítky:

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU