Soud v USA zablokoval spojení zdravotních firem Anthem a Cigna

09.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. února (ČTK) - Americký federální soud zablokoval plánované převzetí zdravotní pojišťovny Cigna větším konkurentem Anthem v hodnotě 54 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč). Spojením by vznikla největší zdravotní pojišťovna v USA. Soud již letos v lednu zablokovala jinou podobnou dohodu, spojení pojišťoven Aetna a Humana.

Rozhodnutí je vítězstvím pro antimonopolní úřady. Americké ministerstvo spravedlnosti loni v červenci podalo žalobu na firmy, aby jejich spojení zabránilo. Podle něj by spojení omezilo konkurenci a zvýšilo ceny pro zákazníky. Obě plánovaná spojení by pak snížila počet velkých národních pojišťoven v USA z pěti na tři.

Soudkyně Amy Berman Jacksonová v rozhodnutí s názorem ministerstva souhlasila. Uvedla, že fúze by zhoršila situaci na trhu, který je již tak vysoce koncentrovaný, a zřejmě by zvýšila ceny, napsala agentura Reuters.

Největší zdravotní pojišťovnou ve Spojených státech je v současnosti společnost UnitedHealth. Anthemu patří druhá příčka a Cigna je na čtvrtém místě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK