Výrobci pneumatik letos zdraží až o devět procent

14.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Výrobci pneumatik letos zdraží až o devět procent. Za zvýšením cen stojí zdražení surovin a posilující dolar, naopak končící intervence ČNB by mohly jít proti zdražení. Kvůli konkurenci a předzásobení se růst cen u obchodníků projeví zřejmě jen částečně a navíc v různých termínech. Vyplývá to z informací firem.

Koncern Michelin oznámil celosvětové zdražení ve všech segmentech pneu od dubna až o osm procent. Podobný posun cen chystá i koncern Goodyear, Pirelli avizuje až devítiprocentní zdražení. Continental, Nokian ani Hankook podle ředitele obchodu Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera zatím zdražení nehlásí, přesto je pravděpodobné, že k němu v průběhu jarní sezóny dojde. Zdražily totiž základní suroviny, tedy kaučuk, butein a olej.

\"Tito výrobci používají shodné suroviny, proto zřejmě nebude reálné udržet aktuální cenovou politiku bez cenového navýšení,\" podotkl Schwangmaier. Kvůli konkurenčnímu boji a předzásobení podle něj záleží na každém obchodu, kdy a v jaké míře ke zvýšení cen přistoupí.

Zdražení čeká i čínské značky, které v posledních letech atakují český trh. U nich za zvýšením vedle surovin stojí i posilující dolar. Tyto většinou podle nezávislých testů méně kvalitní gumy se tak cenově více přiblíží renomovaným značkám.

Konec umělého oslabení koruny by mohl pneumatiky naopak zlevnit. Drtivá většina e-shopů totiž nakupuje v českých korunách od výrobců, kteří pracují s eury. Ti navíc znají své stabilní obraty, a proto si v drtivé většině fixují kurz. Růst cen surovin se ale projeví mnohem více.

Do konce března platí v Česku povinnost mít za zhoršených povětrnostních podmínek zimní pneu. Masivní vlna přezouvání na letní pneu se očekává od druhé poloviny března podle aktuálního vývoje počasí.

jsa mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK