Dvě dvojice zdravotních pojišťoven v USA opouštějí plány spojení

15.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. února (ČTK) - Přední americké zdravotní pojišťovny Aetna a Humana v úterý zrušily plán vzájemné fúze v hodnotě 34 miliard dolarů (868 miliard Kč). Další velká pojišťovna Cigna informovala společnost Anthem, s níž se měla spojit, že od dohody odstupuje. Proti oběma plánům spojení, s jejichž pomocí se chtěly pojišťovny vyrovnat s reformou zdravotního pojištění bývalého prezidenta Baracka Obamy, loni zasáhla Obamova vláda a letos je zablokovaly soudy. Obamův zdravotní systém zvaný lidově Obamacare chtějí nyní vládnoucí republikáni v Bílém domě a Kongresu zrušit.

Minulý měsíc federální soud zablokoval spojení Aetny a Humany. Minulý týden se pak soud vyslovil i proti převzetí firmy Cigna větším konkurentem Anthem v hodnotě 54 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč), z něhož by vznikla největší zdravotní pojišťovna v USA. Cigna nyní svého partnera uvědomila, že od plánu odstupuje a že Anthem musí podle dohody zaplatit poplatek za ukončení fúze v sumě 1,85 miliardy USD.

Humana v úterý také sdělila, že kvůli dalšímu výraznému růstu nákladů na zdravotní péči opouští od příštího roku trh individuálního pojištění v rámci Obamacare. Humana byla loni mezi pojišťovnami, které kvůli Obamacare utrpěly ztrátu a omezily své nabídky pro letošní rok s tím, že systém se musí změnit.

Před odchodem z Obamacare varovaly také Aetna a Anthem v případě, že se letos systém nezmění. Pojišťovny si stěžují, že Obamův systém není schopen přitáhnout dostatek mladých a zdravých pojištěnců, a trpí stále větší převahou starších a nemocných pojištěnců, jejichž vysoké náklady na péči se tak promítají do stále vyšších cen pojištění pro všechny ostatní.

Obě dohody pojišťovny oznámily v červenci 2015. O rok později je obě ministerstvo spravedlnosti napadlo žalobami a požadovalo jejich zablokování z důvodu ohrožení hospodářské soutěže. Dohody by snížily počet celonárodně působících zdravotních pojišťoven v USA z pěti na tři. Pojišťovny po soudních verdiktech nejprve zvažovaly odvolání, nakonec ale zvolily zrušení fúzí.

Největší zdravotní pojišťovnou ve Spojených státech je v současnosti společnost UnitedHealth. Anthemu patří druhá příčka a Cigna je na čtvrtém místě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK