Ropa kvůli růstu zásob zlevňuje, Brent ale zůstává nad 55 dolary

17.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. února (ČTK) - Ceny ropy v závěru týdne klesají, severomořský Brent ale zůstává nad hranicí 55 dolarů za barel. K poklesu cen přispívají zprávy o růstu zásob a vysokých dodávkách v některých regionech, což zastiňuje snahy členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších předních producentů suroviny snížit těžbu, a tak přispět k rovnováze na trhu.

Kolem 17:10 SEČ Brent ztrácel 0,5 procenta na 55,38 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala 0,7 procenta na 52,98 dolaru za barel.

Členové kartelu OPEC se koncem listopadu dohodli, že od 1. ledna tohoto roku sníží těžbu celkem o 1,2 milionu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili ceny. K dohodě se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které by měly produkci omezit o dalších 558.000 barelů denně. Dohoda má platnost šest měsíců. OPEC již v lednu plnil slíbené snížení těžby z 90 procent.

Zásoby ropy a dodávky suroviny na trh ale zůstávají vysoké, zvláště ve Spojených státech, které se k dohodě o snížení těžby nepřipojily. V USA jsou zásoby ropy a pohonných hmot na rekordech. Příliv ropy do Asie zůstává na stejné úrovni jako před snížením těžby, uvedla agentura Reuters. Objevily se i signály, že růst poptávky se na některých hlavních trzích snižuje, například v Číně, Indii nebo v USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 55,38 55,65 New York - Nymex WTI březen 52,98 53,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK