Ministerstvo vyjme obchvat Sokolova ze seznamu placených úseků

19.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sokolov 19. února (ČTK) - Ministerstvo dopravy vyjme obchvat Sokolova po dálnici D6 ze seznamu placených úseků. Nebude tak nutné na této části silnice mít dálniční známku. ČTK o tom dnes informovala hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů Jana Vildumetzová (ANO). V pátek o tom jednala s ministry dopravy, financí a životního prostředí. Termín vyjmutí poplatků za jízdu po ochvatu ale zatím nebyl upřesněn.

\"Usilovali jsme o to především z toho důvodu, že na Sokolovsku je z celého regionu nejvyšší nezaměstnanost přesahující sedm procent, navíc kraj patří ke strukturálně postiženým regionům a občané potřebují co nejvíce usnadnit cestu například za prací nebo k lékaři, jde tedy o naprosto logický krok,\" uvedla Vildumetzová.

O vyjmutí úseku okolo Sokolova ze seznamu zpoplatněných dálnic usiloval Karlovarský kraj několik let. Argumentem bylo i to, že část řidičů raději placený úsek objíždí přes okolní obce, a tím zatěžují silnice nižších tříd.

Kraj v minulosti protestoval i proti zpoplatnění celého úseku D6 mezi Chebem a Karlovými Vary. Ačkoli jde formálně o dálnici, není napojena na českou ani německou dálniční síť.

Stavba dalších úseků se chystá. Letos má začít stavba obchvatu Lubence, obchvatu Řevničova a trasy Nové Strašecí - Řevničov, pro které už před časem ministerstvo životního prostředí vydalo závazná stanoviska k vlivu na životní prostředí.

\"Upozornila jsem zástupce Ředitelství silnic a dálnic, že jako hejtmanka požaduji harmonogram prací, které je třeba provést do zahájení staveb, a budu dohlížet na to, jestli přípravy postupují ve stanovených termínech,\" dodala Vildumetzová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK