Objem veřejných zakázek loni vzrostl o polovinu na 392 miliard Kč

20.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Veřejní investoři loni vypsali 8860 zakázek za 392,2 miliardy korun. Počet se meziročně zvýšil zhruba o pětinu, objem vzrostl téměř o polovinu. V obou případech jde o nejvyšší hodnoty za pět let, tedy za dobu sledování. Objem zakázek, které investoři zadali konkrétním firmám, dosáhl 260,1 miliardy korun. Meziročně byl přibližně stejný. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici.

Analýzu společnost zpracovala na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. K výraznému nárůstu vypsaných zakázek přispěly velké srpnové a zářijové zakázky vyhlášené společnostmi Čepro, Ředitelství silnic a dálnic ČR a Správou železniční dopravní cesty. \"Vývoj ve druhé polovině roku byl ovlivněn změnou zákona o veřejných zakázkách. Řada investorů se snažila vypsat zakázky ještě před změnou zákona, což se projevilo velkým nárůstem ve třetím čtvrtletí a naopak útlumem ve čtvrtém,\" uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Nový zákon o veřejných zakázkách vstoupil v účinnost od října loňského roku.

V prosinci veřejní investoři vyhlásili 501 výběrových řízení za 15,7 miliardy korun. Jejich počet byl zhruba stejný, hodnota se o 11,8 procenta snížila.

\"Vypisování veřejných zakázek v parametru předpokládané ceny bohužel stále trpí stejnými vadami jako dříve. Výše předpokládané ceny zakázek ve většině případů neodpovídá odborným parametrům veřejných zakázek z oboru architektury a stavebnictví,\" doplnil předseda dozorčí rady České komory architektů Pavel Rada. Tato výše je podle něj navíc veřejnými investory stále snižována tak, aby nabádala soutěžící k nižší nabídkové ceně, což zkresluje výsledné číslo o objemu.

\"Platí to zejména u poptávání projektové dokumentace. Veřejní vyhlašovatelé pro objektivní odborné stanovení ceny zakázky dostatečně nevyužívají odborných informací z dostupných zdrojů. Stále tak dominuje kritérium nejnižší ceny doplněné o kritérium termínu, které však vůbec nevypovídá o tom, zda bude s vybraným uchazečem naplněno,\" dodal Rada.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK