Odboráři chtějí, ať stát řekne, kde vezme peníze na útlum dolů

20.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 20. února (ČTK) - Odboráře mrzí, že stát nekoupí těžební společnost OKD. Chtějí, aby se stát vyjádřil, jak získá peníze na technickou likvidaci dolů, které OKD nemá. Půjde podle nich nejméně o deset miliard korun. ČTK to dnes řekl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Vláda dnes rozhodla, že státní podnik Diamo nekoupí černouhelnou společnost OKD, jak navrhl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). K podání nabídky k odkupu OKD vyzvali vládu minulý týden právě odboráři. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) je prodej OKD určen primárně pro soukromé investory. OKD je od loňska v úpadku.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský řekl, že vedení společnosti vzalo rozhodnutí vlády na vědomí. Více se k tomu firma nechce vyjadřovat, proces hledání strategického investora stále pokračuje.

Investor by měl zajistit nejen další fungování černouhelné společnosti, ale také postupný útlum dolů. Letos v březnu OKD zavře Důl Paskov, těžba v dalších dolech by podle odhadů měla pokračovat do roku 2023.

\"Byl bych velice rád, kdyby stát konečně dělal to, co má, to znamená chránil nerostné bohatství, dodržoval zákony i v rámci horního zákona a dále zajistil ze zákona, aby podnikatelé nebo vlastníci, kteří těží, odložili prostředky na technickou likvidaci a sociální program,\" řekl Pytlík.

Stát se podle něj k záležitostem útlumu dosud kloudně nevyjádřil. \"Já jsem neslyšel jediný návrh na to, jak získat peníze na technickou likvidaci, které nemáme, a jakým způsobem to dostanou z pana (bývalého spolumajitele Zdeňka) Bakaly,\" řekl Pytlík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK