Vláda přerušila jednání o zaplacení oprav silnic i mzdách řidičů

20.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Vláda dnes přerušila jednání o příspěvku na opravy silnic druhých a třetích tříd pro kraje. Otázkou přispění čtyř miliard korun z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a vládní rezervy se bude kabinet zabývat na příští schůzi. Po dnešním jednání vlády s hejtmany to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministři také nedořešili financování navýšení mezd šoférů autobusů, kteří jezdí na linkách objednaných kraji.

Řidičům podle vládního nařízení vzrostla mzda na 98,10 Kč na hodinu. Kraje nicméně očekávaly, že rozdíl doplatí vláda. \"Bohužel se tak nestalo, nemáme finanční prostředky na navýšení mezd řidičům ani na silnice druhých a třetích tříd,\" řekla novinářům po společném jednání s vládou předsedkyně Asociace krajů a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

Ministři financí Andrej Babiš (ANO) a dopravy Dan Ťok (za ANO) v pátek oznámili, že pro krajské silnice zbylo v SFDI 2,5 miliardy korun a 1,5 miliardy korun je možné poskytnout z vládní rozpočtové rezervy. Podle Sobotky jsou ale ve vládní rezervě čtyři miliardy korun a není možné už v únoru tuto sumu snížit o 1,5 miliardy korun, dodal premiér.

Kraje mohou na dopravu v letošním roce čerpat podle premiéra zmíněných 2,5 miliardy Kč ze SFDI. Dále jsou k dispozici evropské peníze na silnice nižších tříd, které jsou napojené na dálniční síť. Pro tyto účely je vyčleněno zhruba deset miliard korun a zatím jsou nevyužity, řekl premiér. V neposlední řadě jsou podle něj k dispozici další peníze na nákup nových vlaků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK