Jihomoravští dopravci mají dostat pro řidiče o 10 pct víc peněz

20.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. února (ČTK) - Náměstek jihomoravského hejtmana Roman Hanák (ČSSD) navrhne na čtvrtečním zasedání rady zvýšit autobusovým dopravcům platby o deset procent, řekla dnes ČTK mluvčí kraje Monika Brindzáková. Jde o reakci na vládní nařízení o minimální výši platů řidičů autobusů a na to, že vláda neuvolnila v této souvislosti žádné peníze. Zástupce odborářů Libor Weinstein řekl ČTK, že zvýšené platby od kraje pokryjí pouze třetinu nákladů, které musejí dopravci vydat navíc, aby vládnímu nařízení vyhověli.

Vláda nařídila zvýšit řidičům platy v říjnu, od ledna tak mají dostávat 98,10 koruny za hodinu jízdy a 88 korun za hodinu čekací doby. Na dnešním jednání s Asociací krajů ČR žádný příslib krajům nepadl a již dříve ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že kraje mají zaplatit řidiče z vyššího výnosu ze sdílených daní.

Jihomoravský kraj chce i přes neochotu vlády poskytnout peníze dopravcům, ale poukazuje na to, že to není jednoduché kvůli střetu se zákonem o veřejných zakázkách. Dnes dostal kraj od ministerstva financí metodiku jak postupovat, kterou se musejí podle Brindzákové zabývat krajští právníci.

Odboráři na jižní Moravě jsou ve stávkové pohotovosti, protože ne všichni dopravci vyplatili za leden řidičům mzdy podle vládního nařízení. V podstatě všichni dopravci avizují, že v březnu už na zvýšené platy nebudou mít peníze.

Pokud projde ve čtvrtek Hanákův návrh, získají dopravci zhruba třetinu peněz, které potřebují, aby zvýšení platů dokázali pokrýt. Průměrné náklady se zvýšily na kilometr zhruba o 2,80 koruny, přičemž zvýšené platby pokryjí korunu na kilometr. \"Zatím mám z dneška je kusé informace. Nicméně ve středu se opět sejde předsednictvo Odborového svazu dopravy a bude aktuální situaci dále řešit,\" řekl Weinstein. Průměrná mzda se na jižní Moravě loni pohybovala u řidičů nejčastěji mezi 20.000 a 25.000 korunami.

Problémy mají i některé další kraje, v Ústeckém už je vyhlášena stávka na 8. března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK