Státní podnik Diamo OKD nekoupí,proti ve vládě byli lidovci a ANO

20.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Černouhelná společnost OKD, která je od loňska v insolvenci, zatím majitele nemění. Vláda dnes neschválila návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), aby OKD za korunu odkoupil státní podnik Diamo. Proti se postavili lidovci a ANO. Podle analytiků je rozhodnutí vlády z ekonomického hlediska správné, odboráři chtějí, aby se stát vyjádřil, jak získá peníze na útlum dolů.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes oznámil, že Mládek ve vládě skončí. Odůvodnil to nespokojeností s tím, jak Mládek řešil ceny mobilních dat a novelu telekomunikačního zákona.

\"Návrh, aby se státní podnik Diamo přihlásil do soutěže o OKD, neprošel. Hlasy ministrů za ČSSD nestačily. Hrozba neřízeného vývoje se zvýšila,\" uvedl Mládek na twitteru. Podle Sobotky ČSSD návrh podpořila kvůli jistotě, jaká bude dlouhodobá budoucnost OKD. Soukromý investor, kterého pro OKD preferuje ANO, by mohl podle Sobotky mít krátkodobé zájmy a poté povinnosti spojené s útlumem těžby a sanací území přenést stejně na stát.

Předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš má za to, že vstup státu by prodej OKD poškodil. \"Stát tu není na to, aby zachraňoval privátní firmy,\" uvedl Babiš. Stát by podle něj měl uvažovat o převzetí firmy až v okamžiku, že ji žádný privátní vlastník nekoupí. Lidovci podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) návrh podpořit nemohli, protože jim chyběly podrobné informace o finanční situaci i strategie do budoucna.

Odboráře dnešní rozhodnutí vlády mrzí. Na technickou likvidaci dolů je potřeba nejméně deset miliard korun, které OKD nemá, řekl ČTK předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Stát by měl podle něj zajistit, aby podnikatelé nebo vlastníci, kteří těží, odložili prostředky na likvidaci dolů a sociální program. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský pouze řekl, že vedení firmy vzalo rozhodnutí vlády na vědomí.

Krajský soud v Ostravě poslal OKD do úpadku loni v květnu. Věřitelé firmě povolili reorganizaci, její úspěch ale závisí na tom, zda se podaří najít strategického partnera. Loni počátkem listopadu oslovilo OKD více než 200 potenciálních partnerů s nabídkou prodeje.

Včetně zaměstnanců dodavatelských firem pracuje pro OKD zhruba 11.000 lidí. Firma dál těží uhlí, v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku skončí těžba letos 31. března.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK