Ceny ropy díky dodržování těžebních škrtů mírně zpevňují

20.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích na počátku týdne mírně zpevňují. Investory povzbuzuje solidní dodržování dohody členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších producentských zemí na omezení těžby, takže zvyšují sázky na růst cen. Trh ale nadále podkopávají známky zvyšování těžby v USA.

Severomořská ropa Brent kolem 16:50 SEČ získávala 0,6 procenta na 56,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI byla na 63,70 dolaru se ziskem půl procenta. Obchodování je ale dnes kvůli svátku v USA slabší.

Kartel OPEC a někteří další světoví producenti v čele s Ruskem se dohodli, že v prvním pololetí sníží produkci o celkem 1,8 milionu barelů denně, aby podpořili ceny a snížili převis nabídky na trhu. Dosavadní odhady dodržování dohody se pohybují kolem 90 procent.

Podle zprávy agentury Reuters by se OPEC mohl dohodnout na prodloužení nebo prohloubení těžebních škrtů, pokud do léta globální zásoby ropy neklesnou dostatečným tempem.

Dál se ale zotavuje těžba v USA, počet aktivních vrtných souprav tam v minulém týdnu vzrostl pátý týden za sebou. Podle investiční banky Goldman Sachs by se produkce v USA letos měla zvýšit o 405.000 barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 56,15 55,81 New York - Nymex WTI březen 53,70 53,40

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK