Na pražském Žofíně se dnes bude diskutovat o energetice

21.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - V pražském Paláci Žofín se dnes bude diskutovat o energetice. Na tradičním Žofínském fóru vystoupí mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová nebo generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Tématem bude státní energetická koncepce, energetická bezpečnost Česka a ekonomické dopady takzvaného zimního balíčku energetických návrhů, který v listopadu představila Evropská komise (EK). Komise soubor návrhů nazvala \"Čistá energie pro všechny Evropany\" a kromě jiného v nich zohlednila závazky související s pařížskou dohodou o ochraně klimatu. Jejich součástí jsou tak návrhy na snížení plýtvání energií, lepší integraci obnovitelných zdrojů a postupné odstraňování dotací pro výrobu elektřiny z uhlí.

Česká republika má k některým prvkům listopadových návrhů EK připomínky. Nelíbí se ji například existence takzvaných kapacitních mechanismů, které údajně mohou zvýhodňovat ekonomicky silnější země. Praha také zdůrazňuje, že to musí být členské země, které si nadále podrží odpovědnost za určování svého energetického mixu i podoby spolupráce se sousedy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK