Ústavní soud se vyjádří k blokaci nepovolených her na internetu

21.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. února (ČTK) - Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhlásí, jak rozhodl o senátorském návrhu na zrušení části zákona o hazardních hrách. Norma otevírá cestu k blokování webových stránek s nepovolenými internetovými hrami. Podle senátorů však zároveň dává ministerstvu financí prostor pro cenzuru internetu.

Poskytovatelé připojení mají ze zákona povinnost blokovat přístup na stránky uvedené v seznamu, který povede ministerstvo financí. Zatím je prázdný, pokračují správní řízení, která musí předcházet případným sankcím.

Podle senátorů je zákon nejasný, porušuje zákaz cenzury, omezuje práva na svobodu projevu, informace i podnikání. V normě je prý nedostatečně vymezeno, kdo je poskytovatelem internetu a co by měl přesně technicky splnit, například zda má blokovat konkrétní adresu s nepovolenou hrou anebo celou domovskou stránku.

ÚS se problematikou zabýval od léta. Pod návrhem je podepsaných 22 senátorů, iniciátorkou byla Veronika Vrecionová (ODS). Proti právní úpravě se postavili i Piráti a některá oborová sdružení.

Nový zákon o hazardu platí od 1. ledna. Na trh mohou vstoupit zahraniční loterní společnosti, které byly dosud považovány za nelegální. Firmy musí zastavit provoz, vyplatit hráče, upravit software a pak teprve požádat ministerstvo o licenci.

Po měsíci úřad informoval, že se z trhu stáhlo 44 zahraničních loterních firem s 55 webovými stránkami v češtině. Představovaly asi 90 procent objemu nepovoleného internetového hazardu. Další usilují o získání licence.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK