Ceny ropy se zvyšují, vliv mají vyhlídky na pokles zásob

21.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v růstu. Reagují tak na slova generálního tajemníka Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Mohammeda Barkinda, který uvedl, že zásoby suroviny by se v důsledku dohody o omezení těžby měly snižovat. Těžařské země podle něj dohodu dodržují z více než 90 procent a tento podíl by se měl ještě zvýšit.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 17:30 SEČ nárůst o 1,4 procenta na 56,95 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 1,7 procenta na 54,70 dolaru za barel.

Členové OPEC se koncem listopadu dohodli, že od 1. ledna sníží těžbu celkem o 1,2 milionu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili ceny. K dohodě se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které by měly produkci omezit o dalších 558.000 barelů denně.

Navzdory vysoké míře dodržování dohody zůstávají zásoby ropy v mnoha částech světa i nadále vysoko. Ve Spojených státech se zásoby ropy i benzinu minulý týden vyšplhaly na nová maxima, protože rafinerie omezily produkci a zároveň klesla poptávka po benzinu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 56,95 56,18 New York - Nymex WTI duben 54,70 53,78

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK