Americké akcie vystoupily na nová maxima, pomohl Wal-Mart

21.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. února (ČTK) - Americké akcie dnes posílily a jejich hlavní indexy vystoupily na nová maxima. Wall Street táhly vzhůru příznivé výsledky maloobchodní společnosti Wal-Mart a trvající naděje na ekonomické kroky prezidenta Donalda Trumpa. Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru.

Dow Jonesův index v závěru obchodování vzrostl o 0,58 procenta na 20.743,00 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 přidal 0,60 procenta na 2365,38 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel na hodnotě 5865,95 bodu se ziskem 0,47 procenta.

Akcie Wal-Martu zpevnily o 3,2 procenta v reakci na solidní výsledky hospodaření. Tržby největšího maloobchodního řetězce světa vzrostly v USA za poslední čtvrtletí více, než se čekalo. Vzhůru zamířily indexy všech sektorů trhu a šestina akciových titulů indexu S&P 500 dosáhla nového ročního maxima.

Index S&P 500 získal od listopadových prezidentských voleb přes deset procent díky nadějím na daňovou reformu, omezení regulace a zvýšení výdajů na infrastrukturu. Minulý týden měli investoři obavy, zda nová vláda ekonomiku kvůli jiným problémům neopomíjí, nyní však tato nervozita ustoupila, řekl agentuře Reuters Rick Meckler z investiční společnosti LibertyView Capital Management.

Americký dolar na devizových trzích dnes výrazně zpevnil, zejména díky nadějím na brzké zvýšení úrokových sazeb v USA. Euro naopak podkopává politická nejistota v Evropě před blížícími se parlamentními volbami v Nizozemsku a prezidentskými volbami ve Francii.

Euro vůči dolaru ke konci obchodování oslabilo o 0,6 procenta na 1,0546 USD a během dne sestoupil jeho kurz až na šestidenní minimum 1,0526 USD. Index dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn vzrostl o 0,4 procenta na 101,37 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK