Odboráři rozhodnou o případné stávce kvůli nízkým mzdám řidičů

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. února (ČTK) - Předsednictvo Odborového sdružení dopravy (OSD) dnes rozhodne o případné stávce kvůli nízkým mzdám řidičů linkových autobusů. Zatím zástupci šoférů s navyšováním mezd v lednových výplatách spokojeni nejsou.

Od začátku letošního roku vláda svým nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Řidičům by se rovněž měl zvýšit příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 korun na hodinu na 88 Kč a nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za práci v náročném prostředí. Zvýšení platů se tak podle odborů týká jen šoférů pracující v nejhůře platících firmách. U ostatních dopravců, kde pomocí kolektivního vyjednávání mají dojednané lepší pracovní podmínky, se lednové zvyšování mezd příliš neprojevilo.

Nejblíže ke stávce je Ústecký kraj, kde odbory vyzvaly šoféry k protestu chystanému na 8. března. Místní organizace uvedla, že se vládní nařízení na výši lednových mezd téměř neprojevilo, a zvažuje proto časově neomezenou stávku.

Původně kraje uváděly, že navýšení mezd podle vládního nařízení zatíží rozpočty krajů zhruba jednou miliardou korun. V pondělí předsedkyně Asociace krajů Jana Vildumetzová (ANO) uvedla, že po sečtení požadavků ze všech krajů jde zatím o zhruba 800 milionů korun. Tyto peníze požadují kraje proplatit ze státního rozpočtu, vláda ale na podpoře krajům není jednotná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK