Komora: Letos se chystají zvýšit mzdy tři pětiny podniků

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Mzdy loni zvýšilo zaměstnancům přes 80 procent středních a velkých firem. Dvě pětiny jim vyplatily i 13. plat či mimořádnou odměnu. V letošním roce se chystají svým zaměstnancům přidat tři pětiny podniků, u velkých firem to je dokonce 85 procent. Vyplývá to z nejnovějšího barometru Hospodářské komory, tedy ankety organizované každý půlrok.

\"Podíl podnikatelů, kteří hodnotili svoji situaci pozitivně, se proti zářijovým očekáváním zvýšil. Naprostá většina menších firem (83 procent) uvedla, že jejich celková ekonomická situace byla v druhém pololetí roku 2016 stejná nebo příznivější než v pololetí předchozím,\" uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Pětina firem přidávala na mzdách přes pět procent a každá desátá je zvyšovala o více než sedm procent. Mzdy zvyšovaly hlavně střední a velké firmy (přes 80 procent).

Více než 90 procent firem bude v letošním prvním pololetí nabírat nové zaměstnance nebo zachová jejich současný počet. Stejně jako v druhé půlce loňského roku nejčastěji plánují nabírat střední firmy a zpracovatelský průmysl.

Polovina firem chce letos navyšovat mzdy až o pět procent. Téměř třetina mikro a malých firem je ale opatrnější a hlásí, že zvyšování mezd zatím neplánuje. To může souviset i s další vlnou elektronické evidence tržeb (EET), která se od března bude vztahovat vedle velkoobchodu i na maloobchod. Zvýšení mezd se týká 80 procent firem ve zpracovatelském průmyslu a více než poloviny stavebních firem, a to i přes krizi, ve které odvětví v současnosti je.

V návaznosti na výsledky barometru a vlastních analýz komora ale varuje před zvyšováním regulatorní zátěže ze strany státu. \"Přílišné zatížení by mohlo zadusit letošní očekávaný růst a zbrzdit rostoucí fázi ekonomického cyklu. Letošní růst bude dle odhadů komory výrazně vyšší než loňský a bude se blížit třem procentům,\" uvedl Dlouhý.

Zároveň upozornil na to, že podle dat malých a středních podniků dojde v letošním roce, minimálně v jeho prvním pololetí, k další vlně zdražování. Ta bude mít za následek vyšší inflaci (až tři procenta), než nyní odhaduje ministerstvo financí nebo Česká národní banka, dodal Dlouhý. MF letos odhaduje inflaci dvě procenta.

Aktuální barometr se uskutečnil v průběhu ledna a reagovalo na něj 543 respondentů - členů Hospodářské komory všech velikostí a oborů. Většinu (69 procent) respondentů tvořily mikro a malé firmy do 49 zaměstnanců.

fd ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK