V jihlavském Motorpalu skončilo insolvenční řízení zahájené loni

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 22. února (ČTK) - V jihlavském Motorpalu s 1250 zaměstnanci v úterý skončilo insolvenční řízení, v němž byla tato strojírenská firma kvůli zadlužení od loňského 18. ledna. Podle usnesení Krajského soudu v Brně podnik splnil podstatné části reorganizačního plánu. Od dnešního dne tak Motorpal opět funguje ve standardním režimu, sdělil dnes ČTK mediální zástupce firmy Karel Samec. Majitelem Motorpalu se loni stala společnost Moto Capital, za níž stojí podnikatel Grzegorz Hóta.

Motorpal se ve svých čtyřech závodech zabývá výrobou zařízení pro vznětové motory. \"Splnění všech stěžejních bodů v srpnu 2016 přijatého reorganizačního plánu znamená, že už je Motorpal opět finančně zdravou firmou. V provozní restrukturalizaci budeme samozřejmě dále pokračovat,\" uvedl generální ředitel Motorpalu Radim Valas. Podle něj jde o pozitivní signál pro zákazníky, dodavatele i zaměstnance.

Motorpal minulý rok navýšil tržby za prodej vlastních výrobků o osm procent na 927 milionů korun. Hospodaření skončilo provozní ztrátou, jejíž přesná výše podle podniku zatím není známá. S mírnou ztrátou ale reorganizační plán pro minulý rok počítal, uvedl Samec. V letošním roce už by měla být společnost v provozním zisku EBITDA (před započtením úroků, daní a odpisů) minimálně v řádu několika desítek milionů Kč. Tržby za prodej vlastních výrobků tento rok plánuje na úrovni 1,2 miliardy Kč.

Firma Moto Capital poskytla Motorpalu prostředky, které byly použity na uspokojení pohledávek věřitelů a na financování provozu v průběhu reorganizace. Nový vlastník už převzal plnou kontrolu nad jihlavskou firmou. V nové tříčlenné dozorčí radě Motorpalu má své zástupce od konce prosince 2016. Vedle Hóty jsou jimi Jiří Zaorálek a Tomáš Sklenář.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK