Ochránci webu pochybují o postupu MF při blokování hazardu

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Odpůrci blokování internetu nejsou spokojeni s dnešním rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého může ministerstvo financí přikázat poskytovatelům připojení blokovat nepovolené hazardní hry. Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že stále není jasné, jak si ministerstvo blokaci konkrétně představuje. Podle mluvčího ministerstva Michala Žurovce zapůsobila už sama účinnost nové regulace, 90 procent provozovatelů už odešlo.

\"I bez nutnosti zahájení správních řízení drtivá většina nepovolených provozovatelů náš trh s počátkem roku 2017 opustila,\" sdělil Žurovec ČTK.

Normu, kterou mají její kritici za cenzurní, podepsal prezident loni v červnu. Od ledna může ministerstvo vybrané weby blokovat. Ústavní stížnost podalo loni v létě 22 senátorů vedených nyní už bývalou senátorkou Veronikou Vrecionovou (ODS) s Piráty a iniciativou Přichází cenzor, zákon je podle nich nejasný, porušuje zákaz cenzury, omezuje práva na svobodu projevu, informace i podnikání.

\"Respektuji toto rozhodnutí, přestože si nemyslím, že je správné. Společně s kolegy jsme udělali maximum možného, aby internet zůstal svobodným prostorem,\" sdělila ČTK k rozhodnutí soudu Vrecionová. Téma by podle ní měli zohlednit voliči v podzimních sněmovních volbách.

Podle Žurovce dal soud za pravdu jeho úřadu, který od počátku ujišťoval, že navržený způsob blokace je užíván v 18 unijních zemích a jeho jedinými cíli jsou ochránit hráče a legální provozovatele, omezit daňové úniky a ochrana mladistvých. Ministerstvo bude před zahájením každého správního řízení žádat nelegálního provozovatele o sjednání nápravy. Provozovatele na seznam nepovolených internetových her zařadí až v nejzazším případě, doplnil.

Bartoš uvedl, že v prosinci zástupci ministerstva financí ujišťovali poskytovatele, že požadavky na blokaci od 1. ledna padat nezačnou. \"Nejdříve prý na přelomu března a dubna. Pouhé toto vyjádření potvrdilo naprostou nepřipravenosti a nekompetentnost ministerstva financí v oblasti internetových služeb a technické realizace tohoto laicky připraveného zákona,\" naspal v tiskové zprávě.

Piráti podle Bartoše odmítli místo v ministerské rozkladové komisi, která má řešit případná odvolání, protože konečné slovo bude mít ve sporných případech ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle ústavního soudce zpravodaje Jaromíra Jirsy je pochopitelné, že stát přijímá opatření proti nepovoleným hrám a sporná ustanovení nemají nic společného s cenzurou. \"Jde o naprosto legitimní, ve světě běžnou úpravu,\" řekl novinářům.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK