Slovenská vláda dala pobídky firmám na investice za 88,5 mil. eur

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 22. února (zpravodaj ČTK) - Slovenská vláda dnes schválila investiční pobídky čtyřem firmám, které plánují v zemi investovat dohromady zhruba 88,5 milionu eur (2,4 miliardy Kč) a vytvořit 500 pracovních míst. Stát projekty podpoří částkou 11,08 milionu eur (299 milionů korun).

Největší ze zmiňovaných investic je záměr společnosti Nemak Slovakia investovat 59,38 milionu eur (1,6 miliardy Kč) do rozšíření kapacity svého slovenského závodu, ve kterém vyrábí odlitky z hliníku. Firma patří do španělské skupiny Nemak Exterior, jež se zaměřuje na výrobu komponentů pro automobilový průmysl.

Nemak Slovakia, jež zaměstnává 600 lidí a zavázala se vytvořit dalších 210 pracovních míst, dostane úlevu na dani z příjmů v hodnotě téměř 6,2 milionu eur (167 milionů Kč). Podnik už v minulosti dostal na Slovensku investiční pobídky na jiné projekty.

Další tři projekty, které stát podpoří pobídkami, se týkají investic do produkce kuchyňských dřezů a produkce zboží ze dřeva.

V lednu slovenská vláda schválila záměr poskytnout pobídky šesti firmám z odvětví automobilového a strojírenského průmyslu, které v zemi plánují investovat celkem 28,6 milionu eur (772 milionů Kč) a vytvořit 400 nových pracovních míst.

Nezaměstnanost na Slovensku dlouhodobě klesá a v lednu byla na více než osmiletém minimum 8,64 procenta. Firmy si stěžují, že mají problém s hledáním kvalifikovaných pracovníků, byť míra nezaměstnanosti je v zemi nad průměrem EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK