EK: Obnova hospodářství začala snižovat nezaměstnanost v EU

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. února (zpravodaj ČTK) - Ekonomická obnova už začala ve většině členských zemí Evropské unie přispívat ke snižování nezaměstnanosti, která je ale stále vyšší než v době před hospodářskou krizí. Uvedla to Evropská komise na základě dnes předložených analýz hospodářské situace 27 z 28 členských zemí bloku. Finanční sektory v některých zemích EU ale ohrožují velké počty nesplácených úvěrů.

\"Dnešní analýzy ukazují, že naše strategie podpory investic, tlaku na strukturální reformy a odpovědnou rozpočtovou politiku přinášejí ovoce,\" míní místopředseda komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis. Pokračování v nastoupeném kursu a řešení zbývajícího dědictví krize a strukturálních slabin evropských ekonomik je podle něj lepší cesta než \"falešné sliby\".

Analýzy podle komise ukazují obecně dobrý vývoj finančního sektoru a politik souvisejících s trhem práce, kde mnoho členských zemí v posledním roce přijalo významné změny.

Komise dnes připomněla, že v EU loni mělo práci 232 milionů lidí, nezaměstnanost klesla na 8,5 procenta a riziko chudoby a sociálního vyloučení je nejnižší za pět let. Přesto v některých zemích jsou vysoká nezaměstnanost, chudoba a sociální nerovnost dál odkazem hospodářské krize a v této oblasti jsou mezi členskými státy velké rozdíly.

Nízké úrokové sazby přispívají ke konsolidaci veřejných financí. Státy se liší v míře, v jaké se snaží zlepšit své podnikatelské prostředí a podpořit investice. Nejmenší pokrok analýzy ukazují při otevírání trhů se zbožím i službami a při řešení sociálního vyloučení, vyplývá z podkladů komise.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici upozornil, že v posledním roce mnoho zemí unie postoupilo - byť ne dostatečně - v řešení svých hospodářských problémů. \"S nynější mírou nejistoty kolem nás je jedna věc jasná: výzvy lze překonat jen tehdy, pokud je rozhodně řeší stávající vlády i ti, kteří je vystřídají,\" upozornil Moscovici.

Už v březnu jdou k parlamentním volbám Nizozemci, významná hlasování se letos čekají také v Německu, ve Francii i dalších zemích, v mnoha případech mají šanci na úspěch euroskeptická či jasně proti EU zaměřená uskupení a jednotlivci.

Dnes předložený pravidelný \"zimní soubor\" dokumentů se týká všech unijních států s výjimkou Řecka, které je už řadu let ve speciálním záchranném programu.

Komise dnes také došla k závěru, že celkem 12 zemí bloku se dál potýká s ekonomickou nerovnováhou. V případě Bulharska, Chorvatska, Francie, Itálie, Portugalska a Kypru dokonce nerovnováhou nadměrnou. Itálie dnes dostala do dubna čas, aby skutečně realizovala už slíbené dodatečné reformy, které budou znamenat úspory nejméně 0,2 procenta hrubého domácího produktu. Jinak by komise mohla spustit kroky kvůli nadměrnému deficitu země.

Spolu s Německem, Irskem, Španělskem, Nizozemskem, Slovinskem a Švédskem tak budou dál podrobně sledovány. Finsko podle komise už nyní v ekonomické nerovnováze není.

Dokumenty jsou součástí ročního cyklu koordinace hospodářské a fiskální politiky známého jako evropský semestr. V jeho rámci na základě nynějších materiálů a poté, co získá záměry postupu členských zemí, komise předloží na jaře svá konkrétní doporučení jednotlivým státům, jaké úpravy a reformy by měly provést ke zlepšení výkonu své ekonomiky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK