Hotelová společnost AccorHotels měla loni rekordní zisk

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 22. února (ČTK) - Největší evropská hotelová společnost AccorHotels vykázala za loňský rok rekordní provozní zisk. Pomohla restrukturalizace a vysoká poptávka v Německu a Británii, která vykompenzovala slabý výkon ve Francii. Společnost současně oznámila, že jejím novým šéfem pro mezinárodní strategii bude bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Provozní zisk loni vzrostl o 3,8 procenta na 696 milionů eur (18,8 miliardy Kč).

Zisk tak překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 676 milionů eur. Příjmy na srovnatelném základě stouply o 2,2 procenta na 5,631 miliardy eur. Ve Francii, která má na celkových příjmech firmy 30procentní podíl, se ale srovnatelné příjmy o 2,8 procenta snížily. Provozní zisk klesl o 13 procent.

AccorHotels má více než 4000 hotelů, od levné značky Ibis po luxusní Sofitel.

AccorHotels je nyní uprostřed restrukturalizace. Firma snižuje náklady a expanduje v Číně a v oblasti luxusních hotelů. Mimo jiné koupila společnost FRHI Holdings, majitele londýnského hotelu Savoy a newyorských hotelů Plaza.

Společnost také plánuje do poloviny července prodat majoritní podíl ve svých realitních aktivitách HotelInvest, jejichž hodnota je 6,6 miliardy eur. Peníze získané z prodeje chce použít na financování své expanze a k boji s rostoucí konkurencí od firem jako Airbnb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK